11.11.2009. / 19:39

Autor: Nacionalova redakcija

Treća žrtva 'svinjske gripe': Milinović tvrdi da nema mjesta panici

Ministar se telefonom ispričao roditeljima preminule djevojčice iz Splita, koji su iz njegove izjave u medijima doznali da je njihova kćer preminula kao druga žrtva "nove gripe" u Hrvatskoj.

Darko MilinovićDarko Milinović

Ministar zdravstva Darko Milinović u Dnevniku HTV-a kazao je kako je svinjska gripa uzela i treću žrtvu. Riječ je o 62-godišnjem muškarcu koji je preminuo u bolnici 'Sestre Milosrdnice' u Zagrebu. Preminuli je muškarac bolovao od dijabetesa. Milinović je pak za vijesti RTL-a rekao kako se on od svoga sina nije zarazio jer je bio u sauni.

Prije toga je ministar svoju turneju po informativnim emisijama krenuo gostujući u vijestima Nove TV gdje ustvrdio da nema mjesta panici zbog tzv. svinjske gripe te da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno respiratora i besplatnih lijekova dok se cjepivo očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

"Panike nema, spremni smo i nema potrebe da hrlite u bolnice. Javite se liječnicima obiteljske medicine koji su dobro informirani i oni će vam dati daljnje upute. Nema mjesta panici", umirio je javnost ministar Milinović.

O promjenama broja zaraženih - jednom tjedno

Ministar zdravstva objasnio je kako je došlo do naglog povećanja brojke oboljelih od svinjske gripe koji se od jučer pojavljuje u medijima.

"Ranije smo o promjeni broja oboljelih izvještavali svaki dan, a sada to činimo jednom tjedno, zato je taj broj odjednom narastao", objasnio je ministar Milinović.

Srbija je, za razliku od Hrvatske, morala proglasiti epidemiju, jer je po njihovom zakonu to nužno ako žele u nekom trenutku zatvoriti poneku školu ili vrtić. U Hrvatskoj za to nije potrebno proglasiti epidemiju, što ne znači, kaže ministar, da ona nije prisutna.

Komentirajući izjave nekih liječnika da antivirusni lijekovi još nisu stigli u njihove ordinacije ministar je kazao da je od jučer "na terenu" 100 tisuća doza lijekova, što je dovoljno s obzirom na oko 2.500 oboljelih.

Isprika roditeljima preminule djevojčice

"Možda negdje postoje tehnički problemi pa lijekovi nisu došli do ordinacija, ali to ćemo ovih dana popraviti", kazao je Milinović.

Dodao je da su u pričuvi i 33 respiratora koji se u slučaju nužde mogu priključili u bilo kojoj bolnici.

Ministar Milinović je ocijenio da u Hrvatskoj nije potrebno proglašavati epidemiju, jer je kao i Svjetska zdravstvena organizacija, proglasila šesti stupanj pandemije. "No to ne znači da epidemije nije tu", ustvrdio je Milinović.

Kazao je i da se telefonom ispričao roditeljima preminule djevojčice iz Splita, koji su iz ministrove izjave u medijima doznali da je njihova kćer preminula kao druga žrtva "nove gripe" u Hrvatskoj.

Ministrov sin u nedjelju je također obolio od novog virusa gripe.

"Dobio je temperaturu, ali danas je već dobro. Uzimao je samo lijekove za snižavanje temperature i to je bilo dovoljno. Neće trebati cjepivo", kaže ministar.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika