11.11.2009. / 18:51

Autor: Hina

Zbog zalaganja u borbi protiv AIDS-a: Annie Lennox 'Žena mira 2009.'

Među 15-ak dobitnika Nobelove nagrade za mir bili su povijesni vođa poljskih sindikata Lech Walesa, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov te utemeljitelj mikrokredita Grameen u Bangladešu Muhamed Junus

Annie LennoxAnnie LennoxBritanska pjevačica Annie Lennox imenovana je u srijedu "Ženom mira 2009." za svoje zalaganje u borbi protiv AIDS-a u Južnoj Africi na 10. skupu dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je završio u srijedu u Berlinu.

Škotska pjevačica slavnog dua Eurythmics osnovala je 2007. inicijativu SING, kojom je pozvala 23 pjevačice da snime ploču, od koje je zarada poslužila za lijekove, obrazovanje i zaštitu južnoafričkih žena i djece od AIDS-a.

Annie Lennox je u majici s natpisom "HIV pozitivna" primila nagradu, brončani kip, od bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Frederika de Klerka, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. za reforme koje su pridonijele završetku apartheida 1991.

Pandemija AIDS-a jednaka kako genocid

Pjevačica je duboko zahvalila na nagradi, posvetivši ju svim ženama koje se zauzimaju za ograničavanje štete od te pandemije.

Annie Lennox je ispričala kako joj je prvo putovanje u Južnoafričku Republiku 2003. otvorilo oči, posebice govor Nelsona Mandele o Robben Islandu, otoku-zatvoru, u kojem je proveo 26 godina. U govoru je pandemiju AIDS-a usporedio s genocidom.

Među 15-ak dobitnika Nobelove nagrade za mir bili su povijesni vođa poljskih sindikata Lech Walesa, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov te utemeljitelj mikrokredita Grameen u Bangladešu Muhamed Junus.

U ozračju 20. obljetnice pada Berlinskog zida političke rasprave vođene na skupu bile su usmjerene na zidove koje treba srušiti u svijetu.

Vezane vijesti

Ecclestone cilja na povratak VN Južne Afrike i Meksika

Ecclestone cilja na povratak VN Južne Afrike i Meksika

Bernie Ecclestone otkrio je da su Južna Afrika i Meksiko sljedeći na njegovoj listi želja budućih odredišta Formule 1. Ove godine ćemo vidjeti debi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika