12.11.2009. / 07:35

Autor: Hina

SAD i Kina na udaru kritika zbog klimatskih promjena

Samo 34 posto ispitanika podupire pristup Kine u borbi prema klimatskih promjena, a negativno ga ocjenjuje 42 posto

Obamu kritiziraju da nije dovoljno aktivan u borbi protiv klimatskih promjenaObamu kritiziraju da nije dovoljno aktivan u borbi protiv klimatskih promjenaVelik dio javnosti u svijetu negativno ocjenjuje pristup Sjedinjenih Američkih Država i Kine u borbi protiv klimatskih promjena, pokazali su u srijedu objavljeni rezultati ispitivanja u 20 razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Samo 34 posto ispitanika podupire pristup Kine u borbi prema klimatskih promjena, a negativno ga ocjenjuje 42 posto.

SAD je prošao tek nešto bolje pa samo 39 posto ispitanika drži američki pristup dobrim, a 41 posto lošim.

U 11 zemalja većina ispitanika ne odobrava kinesko ponašanje u rješavanju problema klimatskih promjena, a u šest zemalja ta je većina vrlo uvjerljiva i seže od 70-ak posto u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD-u, Južnoj Koreji do 58 posto u Egiptu.

Četiri zemlje odobravaju kineski pristup u borbi s klimatskim promjenama, a to su Pakistan s čak 93 posto, te Nigerija, Kenija, Indonezija.

Egipat vodeći u borbi protiv klimatskih promjena

Velika većina ispitanika u šest zemalja negativno ocjenjuje američki pristup u borbi protiv klimatskih promjena, a na prvome je mjestu Egipat (68 posto), zatim Velika Britanija, Francuska, Pakistan, Turska i Njemačka.

Nigerija, Kenija, Južna Koreja, Indija i Indonezija jedine su u kojima većina ocjenjuje pozitivnim američki pristup tomu pitanju.

Ispitivanjem je WorldPublicOpinion.org (WPO) obuhvatio 20.349 osoba u 20 zemalja koje tvore 63 posto svjetskog stanovništva.

Novi protokol

Anketa je zanimljiva uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame 16. i 17. studenoga gdje će s kolegom Huom Jintaom razgovarati i o klimatskim promjenama tri tjedna prije svjetske konferencije o klimi.

Na skupu u Kopenhagenu predstavnici 192 zemalja trebali bi potpisati međunarodni ugovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova, koji bi zamijenio Kyotski protokol.

SAD i Kina ključni su za uspjeh pregovora, jer su najveći svjetski onečišćivači s udjelom većim od 40 posto svih stakleničkih plinova što se ispuštaju u atmosferu.

Kina je nedavno nadmašila SAD i postala prvi svjetski onečišćivač po stanovniku.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika