12.11.2009. / 09:30

Autor: Nacionalova redakcija

Lak plijen za Ruse: Ina krenula u prodaju 14 postaja Crobenza

Prema nekim procjenama Ina neće dobiti više od 1,5 milijuna eura po postaji, a kao najizgledniji kupac spominje se ruski Lukoil, koji zasad ima samo devet postaja u Hrvatskoj

Prodaja Crobenza uvjet je za dopuštenu koncentraciju Ine i Mola u HrvatskojProdaja Crobenza uvjet je za dopuštenu koncentraciju Ine i Mola u HrvatskojNaftna komapnija oglasila je u današnjem dnevnom tisku i na svojim internet stranicama prodaju benzinskih postaja koje posluju u okviru Inine tvrtke Crobenz. Prodaja Crobenza bila je jedan od uvjeta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prilikom ocjene dopuštenosti koncentracije Ine i MOL-a.

AZTN je, naime, u lipnju ove godine koncentraciju Ine i MOL-a ocijenila dopuštenom pod uvjetom da se u roku od devet mjeseci proda tvrtka Crobenz te uz ograničenje gradnje ili zakupa benzinskih postaja na novim dionicama autocesta i na novim autocestama.

Svi podaci o tvrtki su povjerljivi

U oglasu koji je INA objavila u današnjem tisku navodi se da zainteresirane strane mogu dobiti detaljne informacije o maloprodajnom poslovanju gorivom Crobenza i postupku prodaje, u obliku "inicijalne informacije" i "upute o postupku prodaje" tek po potpisivanju Ugovora o povjerljivosti podataka.


Crobenz ima 14 benzinskih postaja diljem Hrvatske, od čega četiri u Zagrebu. Svojedobno su se u Ini nadali da će im Agencija dozvoliti da dopušteni tržišni udjel postignu zatvaranjem nekih nerentabilnih postaja iz vlastitog lanca.

Crobenz je nastao 90-ih zapljenom benzinskih postaja srpskih tvrtki Jugopetrol i Naftagas. Isprva, tvrtka je bila u zajedničkom vlasništvu Ine i poduzetnika Vlade Rožića. Kad je Rožić zapao u financijske teškoće, njegov vlasnički udjel preuzela je Ina. Tvrtka se počela jako razvijati 2004., a od onda je udeseterostručila prihode. Pokrenut je veliki investicijski ciklus, obnovljene su sve postaje koje tvrtka posjeduje. Ipak, poprilično je nejasno kolika je stvarna vrijednost Crobenza.

Prema nekim procjenama realna cijena Crobenza je od 1 do 1,5 milijuna eura po postaji. Izgledno je da će najviše šanse za realizaciju kupoprodajnog posla s Inom imati ruski Lukoil, koji je na hrvatsko tržište ušao prošle godine kupnjom devet postaja Europamila.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika