12.11.2009. / 10:42

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Albright u Sloveniji: Amerikanci žele ulagati u NE Krško

Albright savjetuje ugledne američke tvrtke, a često za njih i lobira diljem svijeta

Madeleine AlbrightMadeleine AlbrightBivša američka državna tajnica Madeleine Albright dolazi u Sloveniju na konferenciju o budućem strategijskom konceptu djelovanja NATO saveza. No, njen je posjet potaknuo nagađanja u slovenskim medijima o evenutalnom ulaganju SAD-a u slovenski energetski sektor.

Albright će se sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, a zatražila je sastanak i sa ministrom gospodarstva Matejom Lahovnikom, što je u krugovima slovenske vlade dočekano s iznenađenjem, objavila je komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Amerikancima nije po volji slovenska suradnja u Južnom toku

Naime, poznato je kako nekadašnja državna tajnica aktivno lobira i sudjeluje kao savjetnica u uglednim američkim poduzećima, a na Balkanu je najveći utjecaj ostavila na Kosovu. Upravo zbog toga, nagađa se da želi razgovarati o interesu američkih tvrtki koje proizvode opremu za nuklearne elektrane, a u svezi s planovima Slovenije o gradnji drugog bloka nuklearke u Krškom.

Osim toga, pojavile su se i informacije da bivša šefica američke diplomacije želi izraziti američke rezerve glede slovensko-ruskog sporazuma o gradnji Gazpromova plinovoda Južni tok slovenskom trasom. Sporazum o tome po tvrdnjama slovenske vlade već je usklađen, a predviđa se da bi ga u subotu mogli potpisati predsjednici ruske i slovenske vlade, Vladimir Putin i Borut Pahor.

Laovnik nije želio komentirati nagađanja, rekavši da je i sam iznenađen interesom za razgovor i da ne zna što će biti njegova tema.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika