12.11.2009. / 12:59

Autor: Hrvoje Šimičević

Thompson preko crkvenih krugova posjetio Papu dan prije Mesića

Slučajno ili ne, pjevač koji predstavlja svojevrsnu ideološku glazbenu matricu za desni blok hrvatske katoličke crkve - onaj dio klera koji prisvaja retoriku krvi, tla i pripadajućeg doma - s papom je razgovarao prije Mesića, a oni koji su sređivali njegovo hodočašće morali su znati da će Mesić preko otprije objavljenih protokola u Vatikan ići na ovaj datum

Mačonoša iz Dalmatinske Zagore, poznat pod imenom Marko Perković Thompson, preduhitrio je predsjednika Mesića u njegovom naumu da službeno posjeti Papu Benedikta XVI, na način da ga je poglavar Katoličke crkve primio jedan dan ranije od Mesića. Prema pisanju Večernjeg lista, inicijativa za odlazak barda rigidne desnice i pripadajućeg filoustaštva čelniku Katoličke crkve - koja u Hrvatskoj ima ispostavu u vidu Kaptola - došla je upravo iz crkvenih krugova. Thompson je Benedikta posjetio s obitelji, a sam posjet dogovoren je prije dva mjeseca.

Zasad nije poznato o čemu je Marko Perković razgovarao s papom, ali obzirom na to da je njegov odlazak u Vatikan izravna posljedica truda kaptolskih činovnika desnije političke provenijencije, može se pretpostaviti da je glazbenik - zajedno s puškom u imenu - papu pohodio da bi razgovarao i o nekim aktualnijim temama, koje se tiču raspela u školama ili spora sa Slovenijom. Onako, čisto u funkciji konserniranog građanina. Dobro, vjerojatno nije, a da i jest, bilo bi to smiješno. Međutim, upravo je zanimljivo da se Thompsonov posjet tempira dan prije službenog dolaska predsjednika Mesića, koji je podsjetimo pokrenuo polemiku oko kršćanskih simbola u javnim ustanovama, ali i koji je izravno kritizirao Kaptol zbog onog 'nezadovoljstva' Hrvatske biskupske konferencije, izraženog preko priopćenja.

Slučajno ili ne, pjevač koji predstavlja svojevrsnu ideološku glazbenu matricu za desni blok hrvatske katoličke crkve - za onaj dio klera koji prisvaja retoriku krvi, tla i pripadajućeg doma - s papom je razgovarao prije Mesića, a 'božji ljudi' koji su sređivali njegovo hodočašće morali su znati da će Mesić preko otprije objavljenih protokola u Vatikan ići na ovaj datum. Drugim riječima, ako je točna informacija da je Thompsonov susret s Papom sređen posredstvom uglednijih pojedinaca iz crkve (a ne njegovog čavoglavskog župnika), u najmanju ruku radi se o vješto insceniranoj provokaciji, i dokazu da ni građani sa Kaptola nisu imuni na crni humor.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 12.11.09. 13:33

a kako je usao u EU?


registracija
27/7/09

columbo, 12.11.09. 14:48

Da mi je cutu Thompsonovu prosto prosirenu recenicu, pogotovo onu koji bi sam sastavio...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika