12.11.2009. / 15:35

Autor: Andrea Belin

6 loših navika koje organizam zauvijek pamti

Zna se da neprestano ispijanje alkohola i previše cigareta negativno utječu na svaki organizam. Svakodnevno konzumiranje mesa i mesnih prerađevina također nije zdravo, a osim toga izbjegavajte i prečestu vožnju automobilom

Redovita fizička aktivnost jamči zdravljeRedovita fizička aktivnost jamči zdravljeRazličita oboljenja nisu nimalo iznenađujuća pojava kod osoba koje se ne mogu odreći većine loših životnih navika. Slaba fizička aktivnost, pušenje i često ispijanje alkohola samo su neke od njih. Ukoliko se u pedesetima želite osjećati kao dvadesetogodišnjak, svakako bi ih trebali izbjegavati!

1. Slaba fizička aktivnost

Kao posljedica nedovoljne fizičke aktivnosti, najčešće se javljaju problemi s cirkulacijom, a začepljenje krvnih žila, primjerice arterija, povećava rizik od moždanog udara. Samo dvadeset minuta svakodnevne fizičke aktivnost smanjiti će rizik. Dakle, umjesto pred televizorom, večernje sate provodite u šetnji sa svojom boljom polovicom.

2. Previše alkohola

Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da veće količine alkohola djeluju štetno na organizam. Svaka treća čaša vina ili pive opterećuju jetru, a mogu izazvati i puno ozbiljnije probleme. Neka istraživanja potvrdila su da alkohol smanjuje plodnost, naročito kod pripadnika jačeg spola. Stoga, želite li sačuvati zdravlje, izbjegavajte često ispijanje alkoholnih pića.

3. Pušenje

Cigareta je glavni uzrok raka na plućima, grlu i usnoj šupljini a pridonosi i raku štitnjače, bubrega, želuca i raznih leukemija. Otrovi iz cigareta ometaju rast i regeneraciju koštanog tkiva, pa pušaći u kasnijoj životnoj dobi često obolijevaju od osteoporoze. Valja napomenuti da ako se uspijete riješiti ovisnosti o nikotinu, vaš će se organizam tek nakon sedam godina osloboditi svih otrova koje ste godinama skupljali.

4. Opterećenje kralježnice

Jeste li znali da dva sata sjedenja u automobilu, preopteretiti će vašu kralježnicu u većoj mjeri nego da isto to vrijeme provedete u uredu. Na radnom mjestru se s vremena na vrijeme ipak dignete, a u automobilu ste cijelo vrijeme prikovani za sjedalo. Kada vam god to vrijeme dopušta, prakticirajte vježbe za mišiće leđa.

5. Želučane tegobe

Česte želučane tegobe rezultat su nedostatka vitamina u organizmu. Ukoliko često osječate grčeve u želucu, najmanje tri puta tjedno jedite mrkvu i kupus. Ne bi bilo loše da općenito pripazite kakve namirnice upotrebljavate za pripremu jela.

6. Previše mesnih prerađevina

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo jer zasićene životinjske masti povećavaju rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Naravno, pri tome se ne misli da morate postati vegetarijanac, ali ne bi bilo loše da barem jedanput tjedno ne jedete meso i mesne prerađevine.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika