13.11.2009. / 12:14

Autor: Hina

Tržište mobilnih telefona u trećem tromjesečju promijenilo smjer

Američka Motorola i japansko-švedska grupacija Sony Ericsson zabilježili su pak pad prodaje na godišnjoj razini za više od 40 posto

U svijetu je u razdoblju od srpnja do rujna ukupno prodano 308,9 milijuna mobitelaU svijetu je u razdoblju od srpnja do rujna ukupno prodano 308,9 milijuna mobitelaProdaja mobilnih telefona u svijetu ponovno je porasla u trećem tromjesečju a taj bi se trend trebao nastaviti zahvaljujući mobitelima najnovije generacije, ističe se u najnovijoj studiji analitičke tvrtke Gartner.

Studija je pokazala da je prodaja mobilnih telefona u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasla 0,1 posto u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine.

Prodaja najnovije generacije mobitela koji nude pristup internetu i druge multimedijalne usluge u istom je tromjesečnom razdoblju porasla za 12,8 posto na 41 milijuna uređaja, ističe nadalje Gartner.

Povećanje broja prodanih mobitela do kraja godine

U svijetu je u razdoblju od srpnja do rujna ukupno prodano 308,9 milijuna mobitela.

Gartner očekuje ubrzanje takvog trenda do kraja ove godine, te rast u rasponu od pet do sedam posto u 2010., kada bi tržište najnovije generacije mobitela trebalo porasti za čak 48 posto.

Prodaja Appleovog iPhonea u trećem je tromjesečju skočila gotovo 50 posto. Na iPhone sada otpada 17,1 posto ukupne globalne prodaje najsuvremenijih mobitela, u usporedbi s 12,9 posto u godini ranije.

Nokia i dalje na čelu

Gartner procjenjuje da će Apple, treći po veličini proizvođač najnovije generacije mobitela u svijetu, u četvrtom tromjesečju zabilježiti daljnji rast prodaje zahvaljujući prodoru na kinesko i tržišta još 16 zemalja.

Finska Nokia i dalje je na prvome mjestu u svijetu po prodaji mobilnih telefona, iako se njezin tržišni udio u trećem tromjesečju smanjio na 36,7 posto, s 38,2 posto u istome tromjesečju 2008.

Na drugom je mjestu južnokorejski Samsung s 19,6 posto tržišta, ojačavši s prošlogodišnjih 17,1 posto.

Američka Motorola i japansko-švedska grupacija Sony Ericsson zabilježili su pak pad prodaje na godišnjoj razini za više od 40 posto.

Vezane vijesti

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

Nakon tri mobilna operatera i jednog virtualnog, Hrvatska će uskoro dobiti još jednu virtualnu mobilnu mrežu. H1 Telekom dobio je od HAKOM-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika