13.11.2009. / 14:30

Autor: Boris Bilas

SSSH protiv ministra Popijača: 'Kosor je zapečatila sudbinu radnika'

SSSH navodi kako je "zatečen objavom predsjednice Vlade Jadranke Kosor kako je novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca"

Nakon što se danas saznalo kako će Đuro Popijač zamijeniti Damira Polančeca te će postati novi ministar gospodarstva, odam h su reagirali iz najveće sindikalne središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. SSSH navodi kako je "zatečen objavom predsjednice Vlade Jadranke Kosor kako je novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca".

"Teško je povjerovati da koalicijske stranke nisu bile kadre iznjedriti i drugome socijalnome partneru prihvatljivog kandidata", smatraju u SSSH te dodaju kako je i njima sada jasnije zbog čega je predsjednica Vlade u razgovoru sa sindikalnim središnjicama o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o radu prihvatila njihov prijedlog, a samo nekoliko sati poslije se, nakon razgovora s predstavnicima HUP-a, priklonila se njihovim zahtjevima.

Stav Vlade sindikatima neprihvatljiv

"Stav Vlade o imenovanju novog ministra gospodarstva (da je i najkvalitetniji kadar),iz redova HUP-a, k tome s čelne pozicije, sindikatima je neprihvatljiv. Imenovanjem Đure Popijača za ministra gospodarstva, hrvatskim je radnicima jasnije što mogu očekivati u radnome zakonodavstvu". kažu u SSSH te navode kako se dovoljno prisjetiti prije nekoliko dana javno izrečenih riječi Đure Popijača kako bi radnicima godišnje obnavljanje ugovora o radu bila "odlična mjera, ali Vlada na to neće nikad pristati zbog sindikata".

"Stoga SSSH ne pristaje da Đuro Popijač bude resorni ministar i SSSH inzistira na realizaciji svoje inicijative, upućene premijerki Kosor, za izdvajanjem resora rada iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u posebno Ministarstvo rada i socijalne politike", stoji u priopćenju sindikata.

HUP: Popijačev angažman nema politički predznak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) prijedlog za imenovanje glavnog direktora HUP-a Đure Popijača ministrom gospodarstva ocjenjuje izrazom visoke odgovornosti HUP-a prema stanju u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo te ističe da taj angažman nema politički, stranački predznak.

"Angažman direktora HUP-a nema nikakav politički, odnosno stranački predznak. Ako se može govoriti o politici onda je samo jedna politika u ovom činu razvidna - hrvatski poslodavci žele promjene - sadržajne, učinkovite i vrlo brze. Za ovakve promjene neće biti dovoljne samo ruke većinske koalicije u Hrvatskom saboru. Trebat će nam i ruke sadašnje opozicije, ali i glave i iskustva hrvatskih ljudi svih političkih boja, ali i onih izvan politike, izvan političkih stranaka", ističe se u priopćenju HUP-a.

Poslodavci smatra da se Hrvatska mora suočiti s nadolazećim vrlo bolnim rezovima za što će trebati razumijevanje i odgovoran odnos poslodavaca, političkih stranaka i sindikata.

"Hrvatska treba novi iskorak i potreban je zajednički napor, znanje i dogovor da ga se napravi", ističu poslodavci.

Imamo znanje i snage da se Hrvatska učini puno atraktivnijom za poslovanje i življevnje, ističu u HUP-u ocjenjujući da "upravo nominacija Đure Popijača za novog ministra može biti taj znak zaokreta u tom, novom smjeru".

U priopćenju se navodi kako su poslodavci udruženi u HUP u posljednjih nekoliko godina intenzivirali svoje inicijative izražavajući nezadovoljstvo stanjem općeg okvira poslovanja u Hrvatskoj.

Pritom se podsjeća kako su upozoravali probleme prevelika opterećenost gospodarstva, prevelike socijalne transfere i subvencije, neučinkovito pravosuđe, neefikasnu i glomaznu javnu upravu i nedopustivu razina zaposlenosti u radno aktivnom stanovništvu.

HUP podsjeća i da je prvi jasno rekao da je kriza pred vratima, da se treba pripremiti, da će se svjetska kriza nasloniti na domaće promašaje što će s visokom razinom zaduženosti opasno ugroziti budućnost i gospodarstva i društva u cjelini.

Dodaje se da se HUP aktivno uključio u pripremu i izgradnju održivog ekonomskog modela koji uključuje veliki zaokret u dosadašnjem ponašanju.

"Upravo je taj angažman izraz svijesti o stanju u kojemu se nalazimo, ali i odgovornosti za promjene koje su nam potrebne", ističu iz HUP-a i ponavljaju da za promjenu neće biti dovoljna samo deklarativna podrška političkih aktera, već stvarna, suštinska promjena ponašanja svih nas. (Hina)

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika