13.11.2009. / 15:06

Autor: Nacionalova redakcija

Zagorci štite svoje: Nije svaki puran, zagorski puran

Najbitnija odrednica Projekta zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana je ta da će se oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana moći stavljati na zagorske purane i purice uzgojene isključivo na području Hrvatskog zagorja, odnosno na cijelom teritoriju Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te dijelovima Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom

Pravi zagorski puran uzgojen je po točno određenim pravilimaPravi zagorski puran uzgojen je po točno određenim pravilimaOvaj je tjedan u Krapini održan sastanak svih sudionika u Projektu zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana. Nositelj Projekta zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana je Poljoprivredna zadruga „Puran zagorskih brega” iz Krapine, a sudionici su Zagrebačka, Varaždinska te Krapinsko-zagorska županija kao i predstavnici zadruga i udruga s tog područja koje se bave uzgojem zagorskih purana.

"Na sastanku je usvojena specifikacija prehrambenog proizvoda odnosno specifikacija o zagorskom puranu, što predstavlja svojevrsni Pravilnik o načinu uzgoja zagorskih purana koja će se u kratkom roku predati certifikacijskom tijelu na utvrđivanje sukladnosti", rekao je upravitelj PZ „Puran zagorskih brega” Ivan Malogorski, koji je ujedno i glavni koordinator Projekta.

Specifikacije su pisali stručnjaci

Specifikaciju su napisali zajedno sa sudionicima u Projektu zaštite dr.Kovačić i dr.Janječić, stručnjaci sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Specifikacija se prilaže zahtjevu za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla, odnosno zahtjevu za utvrđivanje sukladnosti pri ovlaštenom certifikacijskom tijelu. Nakon utvrđivanja sukladnosti podnosi se zahtjev za registraciju kod Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje nakon ispitivanja i usvajanja zahtjeva upisuje oznaku u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla. Zagorski puran tako će imati priliku biti među odabranima jer u Hrvatskoj postoji samo 20-ak proizvoda koji nose tu oznaku.

"Želimo istaknuti da će zagorski puran koji je neosporno zagorski brand, dobivanjem ove oznake zasigurno postati i hrvatski brand, a kasnije ulaskom Hrvatske u EU i usklađivanjem naših propisa sa propisima EU, i europski brand jer on to svojom kvalitetom neupitno i zaslužuje, a povijest i njegovo prisustvo na kraljevskim dvorovima diljem Europe početkom 20.st. dokaz je da je ta kvaliteta vrhunska te da nije plod naših možebitnih preuveličavanja. Postojanje zagorskog purana već oko 5.stoljeća na ovim prostorima, odnosno taj povijesni faktor i zapisi o njegovom prisustvu na tržištu diljem Europe također su bitni čimbenici cijele priče te bi bez tog dijela provedba zaštite bila nemoguća", istaknuo je Malogorski.

Oznaka zemljopisnog podrijetla - Zagorje

Oznakom zemljopisnog podrijetla zagorskog purana zaštićuje se meso zagorskog purana, jer je sama pasmina zagorskog purana već zaštićena, autohtona sorta, odnosno autohtona pasmina purana.

Ta oznaka zemljopisnog podrijetla najviše je kategorije oznake nekog prehrambenog proizvoda uopće i jedno je od prava intelektualnog vlasništva namijenjeno zaštiti tržišnog naziva mjesta podrijetla koje posebno utječe na kvalitetu i svojstva proizvoda i usluga te ugled kod potrošača. Potrošač kupnjom proizvoda označenom oznakom zemljopisnog podrijetla smanjuje rizik kupnje manjkavnog proizvoda, a proizvođač povećava vrijednost i prepoznatljivost svog proizvoda na tržištu i dodatno se diferencira od konkurencije.

Najbitnija odrednica Projekta zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana je ta da će se oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana moći stavljati na zagorske purane i purice uzgojene isključivo na području Hrvatskog zagorja, odnosno na cijelom teritoriju Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te dijelovima Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom. Time se ujedno štitimo od zlouporabe imena zagorski puran jer se i ponekad purani iz drugih područja nazivaju imenom zagorski puran što dovodi u zabunu potrošače i ugrožava image i smanjuje tržišnu vrijednost zagorskog purana. Također vjerujemo da će dobivanje ove oznake znatno smanjiti crno tržište zagorskog purana.

Dobivanje oznake zaštite zemljopisnog podrijetla dodatno će približiti zagorskog purana širem tržištu te mu dodijeliti i službeno priznanje kvalitete koje on s obzirom na težak i dugotrajan tradicionalan način uzgoja s pravom i zaslužuje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika