14.11.2009. / 09:34

Autor: Anamarija Kronast

Novi blagdan: Brigitte Bardot traži vegetarijanski dan

Bivša francuska glumica zatražila je od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da se zauzme da zemlje članice EU odrede vegetarijanski dan te da o tome potakne raspravu na skorašnjem sastanku na vrhu o klimatskim promjenama, objavila je u petak njezina zaklada

Brigitte BardotBrigitte BardotNekoć jedna od najljepših žena na svijetu, glumica Brigitte Bardot, i dalje je aktivna u javnom životu Francuske.

Bivša francuska glumica zatražila je od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da se zauzme da zemlje članice EU odrede vegetarijanski dan te da o tome potakne raspravu na skorašnjem sastanku na vrhu o klimatskim promjenama, objavila je u petak njezina zaklada.

"Nekoliko tjedana prije susreta na vrhu o klimi u Kopenhagenu želim Vas upozoriti na nužnost ponovna preispitivanja (opravdanosti) stočarstva, jer jako zabrinjavaju njegove štetne posljedice za okoliš", stoji u pismu koje je Barrosu naslovila Bardot, žestoka braniteljica prava životinja.

Podsjeća na izvješće Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) u kojem se ističe kako stočarski sustav proizvodi više stakleničkih plinova nego svi prometni sustavi zajedno.

Uzgoj stoke odgovoran je i za smanjenje plodnosti tla i ugrožavanje prirodnih zaliha vode, jer za proizvodnju samo jednog kilograma govedine treba 323 četvorna metra pašnjaka, 7 do 16 kilograma žitarica ili soje i do 15,5 tisuća litara vode", objašnjava bivša zvijezda u pismu, objavljenu u petak.

"Uspostava europskoga vegetarijanskog dana bila bi snažan znak. Vegetarijanstvo je uljudben i odgovoran pristup životu, a odbijanje konzumiranja mesa najbolji je način prosvjeda protiv neljudskosti i barbarizma koji su posvuda obilježja stočarstva", dodaje.

Brigitte Bardot je 25. rujna već zatražila od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja uspostavu vegetarijanskog dana u javnim ustanovama kao načina borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika