14.11.2009. / 10:52

Autor: Hina

UN sačinio popis od gotovo 400 osumnjičenih terorista

Neke vlade, koje trebaju uvesti sankcije protiv osumnjičenih na svome teritoriju, prigovarale su zbog procedure kojom se utvrđuje je li njihov državljanin terorist ili ne

Za 255 osoba utvrđeno da su povezane s al Kaidom, a 107 s talibanimaZa 255 osoba utvrđeno da su povezane s al Kaidom, a 107 s talibanimaVijeće sigurnosti UN-a objavilo je u petak listu od 397 osoba povezanih s terorističkom mrežom al Kaidom ili s talibanima protiv kojih bi se mogle uvesti sankcije nacionalnih vlada.

Povjerenstva koja su radila na provedbi rezolucije o borbi protiv globalnog terorizma identificirala su pojedince osumnjičene za povezanost s al Kaidom i talibanima te su pozvala nacionalne vlade da im zamrznu imovinu i uvedu zabranu putovanja.

Austrijski veleposlanik Thomas Mayr-Harting, koji predsjeda jednim od povjerenstava i rotirajućim predsjedništvom Vijeća sigurnosti, rekao je da je za 255 osoba utvrđeno da su povezane s al Kaidom, a 107 s talibanima.

Tko su teroristi?

Neke vlade, koje trebaju uvesti sankcije protiv osumnjičenih na svome teritoriju, prigovarale su zbog procedure kojom se utvrđuje je li njihov državljanin terorist ili ne.

Neki osumnjičeni u međuvremenu su umrli i povjerenstva tek trebaju utvrditi i osigurati da njihova imovina ne padne u krive ruke. Vlade će o tome morati redovito izvještavati Un-ova povjerenstva.

Mayr-Harting u izvješću navodi da prijetnje al Kaide i talibana traju godinama nakon što je Vijeće sigurnosti pokrenulo protuterorističku kampanju.

"Tijekom vremena ta je prijetnja značajno ojačala i moramo osigurati da postojeće sankcije protiv al Kaide i talibana ostanu važno i učinkovito oružje u borbi protiv terorizma", rekao je austrijski veleposlanik.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika