14.11.2009. / 15:40

Autor: Martina Čizmić

'Uncle Sam' u akciji: Zaplijenjena džamija zbog moguće veze sa teroristima

Zaplijena džamije pokrenula je u SAD-u cijelu raspravu, jer nije uobičajeno da državne agencije plijene prostore koji se koriste za vjerske obrede

Jedna od zaplijenjenih zgrada je i Islamski institut u New Yorku (Foto: Reuters)Jedna od zaplijenjenih zgrada je i Islamski institut u New Yorku (Foto: Reuters)Američka se vlada počela ozbiljno obračunavati sa islamističkim grupama koje na njihovom teritoriju financiraju terorističke grupe ili se sumnja da to rade.

Naime, u petak su američki maršali zaplijenili nekoliko džamija i drugih vjerskih zgrada na potezu od Teksasa do New Yorka koje su u vlasništvu neprofitnih muslimanskih organizacija, a za koje se sumnja da su prikriveni financijeri terorističkih organizacija i iranskog nuklearnog programa.

Američki državni odvjetnik time je priveo kraju dugogodišnju istragu o fundaciji Alavi za koju se sumnja da je godinama ilegalno slala novčana sredstva u Iran.

Samo od nebodera nekoliko milijuna godišnje

Do sada je zaplijenjeno više od 500 milijuna dolara vrijednih nekretnina i pokretnina u vlasništvu Alavija, među kojima je i neboder na Petoj aveniji u New Yorku kojim je fundacija godišnje zarađivala milijune dolara samo od najamnina.

Zaplijena džamije pokrenula je u SAD-u cijelu raspravu, jer nije uobičajeno da državne agencije plijene prostore koji se koriste za vjerske obrede. Neki čak smatraju da je akcija usmjerena upravo protiv muslimanske organizacije neka vrsta osvete za prošlotjednu pucnjavu u vojnoj bazi Fort Hood u kojoj je sudjelovao muslimanski liječnik.

U priopćenju je ured Državnog odvjetnika istaknuo kako federalni agenti nisu ušli niti u jednu nekrentninu, već su na njoj istaknuli odluku o zaplijeni. Također, ističu kako ni u kom slučaju nisu ometali vjernike u njihovoj molitvi, te da im je u potpunosti dopušteno nastaviti sa molitvom u tim prostorima, iako se oni više ne smatraju vlasništvom fundacije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika