15.11.2009. / 12:37

Autor: Martina Čizmić

Prvi izbori na Kosovu: Dokaz da ta zemlja zaslužuje samostalnost

Prema nekim prognozama najviše izgleda za pobjedu ima Demokratska stranka Kosorva, aktualnog premijera Hashima Thacija, te Demokratski savez Kosova, predsjednika Fatmira Sejdiua

Kosovo bira između 74 političke strankeKosovo bira između 74 političke strankePrvi izbori od neovisnosti Kosova za sada protiču mirno i bez većih incidenata. Građani biraju gradonačelnike i općinske viječnike u 36 mjesta.

Oko 2000 glasačkih mjesta otvorilo je svoja vrata u 7 sati ujutro i ostati će otvorena do 19 sati, a neka i duže ukoliko bude mnogo zainteresiranih, najavljuju iz izbornog povjerenstva.

Milijun i četristo tisuća građana sa pravom glasa birati će između 74 stranke, od kojih 23 zastupaju kosovske Srbe.

Demokratske stranke u prednosti

Prema nekim prognozama najviše izgleda za pobjedu ima Demokratska stranka Kosorva, aktualnog premijera Hashima Thacija, te Demokratski savez Kosova, predsjednika Fatmira Sejdiua.

Thaci, koji je glasao u Prištini, ove je izbore proglasio 'najvažnijim događajem nakon proglašenja samostalnosti, jer potvrđuju da Kosovo zaslužuje samostalnost i ima europsku perspektivu'.

Kosovska je vlada odlučna u namjeri da izbori prođu bez incidenata i u najboljem redu pa su pooštrene sigurnosne mjere u nekim predjelima u kojima žive Srbi. Naime, neki se Srbi boje da će ih drugi pripadnici tog naroda napasti ukoliko izađu na izbore.

Očekuje se da će na izbore izaći oko 40 posto glasačkog tijela. Većina je Srba najavila bojkot izbora kako im je savjetovao Beograd, a u bojkotu se pridružila i jedna albanska opozicijska stranka, koja smatra da će izbori omogućiti Srbima da preuzmu vlast u nekim općinama.

Prvi se neslužbeni rezultati očekuju već večeras, a ukoliko kandidati ne osvoje više od 50 posto glasova, ići će se na drugi krug koji bi se trebao održati 13. prosinca.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika