16.11.2009. / 08:05

Autor: Martina Čizmić

Ekonomistima prekipjelo: Zašto Vlada ne sluša naše savjete?

I dok premijerka Jadranka Kosor tvrdi kako neće biti smanjenja plaća i mirovina u javnom sektoru, ministar financija Ivan Šuker mora nekako pokrpati rupe koje su sve veće, a novca za njihovo zapunjavanje je sve manje

Ivan ŠukerIvan ŠukerOstalo je otprilike mjesec dana vremena da Vlada osmisli i Saboru predloži proračun za 2010. godinu koji bi, prema do sad izrečenim najavama trebao biti štedljiviji od ovogodišnjeg, kojeg je Vlada, podsjetimo tri puta slala na rebalans.

No, piše Jutarnji list, ekonomisti nisu zadovoljni načinom na koji se 120 milijardi kuna iz proračuna troši. Tvrde kako je obična floskulda da je 87 posto proračuna zadano i da se ne može smanjivati bez da se dira u plaće i mirovine.

Izjednačiti plaće u javnom i privatnom sektoru

Prije svega ističu kako bi trebalo javni sektor i privatni sektor izjednačiti. Ekonomistima nije jasno zašto bi netko tko radi u javnoj službi imao veću plaću i siguran posao, od nekog tko radi sličan posao u privatnom sektoru. Jasno je da nije moguće odmah napraviti radikalne rezove u broju zaposlenih, ali postupnim otpuštanjem prekobrojnih olakšao bi se proračun iz kojeg se godišnje samo za plaće izdvaja 22,4 milijardi kuna.

Podsjećaju kako se nitko ne zalaže za otpuštanje radnika koji su nužni za funkcioniranje države i javnog sektora, ali ističu i kako je puno onih zbog kojih su se otvarala fiktivna radna mjesta.

Sličnog su razmišljanja i kad se govori o mirovinama. Neki predlažu da se umirovljenike mlađe od 65 godina potiče da se vrate na tržište rada, a poslodavcima za uzvrat smanje doprinosi koje za te radnike moraju plaćati.

Kuda idu subvencije i potpore?

Više od 10 posto proračuna trenutno odlazi na razne subvencije i potpore, od kojih niti država niti sektor koji ih prima nemaju previše koristi. Smanjenjem subvencija olakšao bi se proračun, a istovremeno bi se pokazalo koja je tvrtka ili gospodarska grana sposobna preživjeti na tržištu.

Kao primjer navode poljoprivredu u kojoj se subvencionira po površini, a ne urodu, pa je proizvodnost u toj grani među najlošijima u Europi, ističe Jutarnji.

Svi se sugovornici Jutarnjeg slažu kako bi trebalo promijeniti filozofiju prema kojoj se sastavlja proračun, a to znači i odlučiti se na radikalne rezove u državnoj administraciji, plaćama i mirovinama.

I dok premijerka Jadranka Kosor tvrdi kako neće biti smanjenja plaća i mirovina u javnom sektoru, ministar financija Ivan Šuker mora nekako pokrpati rupe koje su sve veće, a novca za njihovo zapunjavanje je sve manje.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika