16.11.2009. / 12:42

Autor: Hina

Znanstvenici tvrde: Vitamin C ne štiti od prehlade

Osobe koje su uzimale veće količine ovog vitamina pošto su se prehladile, nisu primijetile nikakvu razliku u trajanju i intenzitetu bolesti. Sudionicima koji su uzimali vitamin C prije nego su se razboljeli, trajanje bolesti skratilo se u prosjeku za manje od jedan dan

Voće obiluje vitaminom CVoće obiluje vitaminom CVitamin C ne štiti od prehlade, objavio je njemački institut za kvalitetu zdravstva IQWiG pozivajući se na istraživanje Cochrane Collaborationa.

U istraživanju te međunarodne zdravstvene udruge sudjelovalo je više od 11 tisuća ljudi. Dio sudionika uzimao je placebo, a preostali su uzimali najmanje 0,2 grama vitamina C dnevno.

Osobe koje su uzimale veće količine vitamina C pošto su se prehladile, nisu primijetile nikakvu razliku u trajanju i intenzitetu bolesti. Sudionicima koji su uzimali vitamin C prije nego su se razboljeli, trajanje bolesti skratilo se u prosjeku za manje od jedan dan.

IQWiG je priopćio da neki prehrambeni preparati sadrže i do gram vitamina C, što je deset puta više od preporučene dnevne doze. Kako tijelo ne može apsorbirati tako velike količine, većina vitamina C se izlučuje kroz urin nekoliko sati kasnije. Prevelike količine tog vitamina mogu izazvati dijareju, upozorio je IQWiG.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika