16.11.2009. / 13:20

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pahoru zbog arbitražnog sporazuma raste popularnost kod slovenskih birača

"Pahor je potpisivanjem i ustrajanjem u tvrdnji da je sporazum za Sloveniju dobar pokazao odlučnost, a to je osobina koju slovenska javnost jako cijeni", komentira rezultat istraživanja "Delo" u svom tjednom političkom dodatku "Mag"

Borut PahorBorut PahorVlada premijera Boruta Pahora, kojega je radikalna oporba najprije proglasila "izdajnicom" zbog potpisivanja sporazuma o arbitraži, po najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja u zadnje je vrijeme popravila ugled u javnosti upravo zbog Pahorove odlučnosti da taj sporazum brani, tvrde u ponedjeljak slovenski mediji.

Po ispitivanju koje je potkraj prošlog tjedna provelo, a u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", srednja ocjena vlade (u rasponu od 1 do 5) popravila se s 2,60 u listopadu na sadašnjih 2,76 posto, a porasla je i ocjena parlamenta koji je na sjednici odbora za vanjsku politiku podupro Pahorovu odluku da potpiše arbitražni sporazum.

Cijenjena Pahorova odlučnost

"Pahor je potpisivanjem i ustrajanjem u tvrdnji da je sporazum za Sloveniju dobar pokazao odlučnost, a to je osobina koju slovenska javnost jako cijeni", komentira rezultat istraživanja "Delo" u svom tjednom političkom dodatku "Mag".

"Arbitražni sporazum nije samo pokusni kamen za predsjednika vlade i njegovu koaliciju nego će biti i ispit mudrosti i zrelosti slovenske javnosti i politike", navodi se u komentaru u vezi s početkom javne rasprave o arbitražnom sporazumu, koju je najavio Pahor. Slovenski premijer ne isključuje ni to da bi Slovenci o sporazumu, bude li to zahtijevala oporba, mogli reći svoje mišljenje i na referendumu prije nego bude ratificiran u parlamentu.

Slovenski mediji ističu da, po nekim ispitivanjima, sporazum podupiru i obični ljudi koji su "siti" stalnih političkih manipulacija zbog granice.

Kada Hrvatska uđe u EU granica će biti nevažna

Osvrnuvši se na tvrdnje kako je granica u Istri za Sloveniju "povijesno nepravedna" i da je za to kriv bivši komunistički čelnik Edvard Kardelj koji je, po tezama slovenske desnice, "prokockao priliku" da granica ne bude na Dragonji nego na Mirni, komentator Miha Naglič piše u svom komentaru na internetskim stranicama "Siol.neta" da to, kad Hrvatska uđe u EU, neće ni biti važno.

"Kardelj je vjerojatno razmišljao da nije važno gdje je granica između Slovenije i Hrvatske kad su i jedna i druga u Jugoslaviji. Tako će biti i kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. Moći ćemo se voziti preko granice bez nadzora, a oni koji to mogu moći će u Hrvatskoj kupovati nekretnine. To je realna mogućnost i je li zbog toga bilo potrebno toliko prijepora i svađa zbog granice svih ovih 18 godina", navodi u svom osvrtu Siolov kolumnist.

Naglič dodaje da Slovenci zato trebaju poduprijeti arbitražni sporazum ako i dođe na referendum.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika