16.11.2009. / 15:30

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Biskupi protiv predsjednika: Smeta nam Mesićevo negiranje zločina

'Smeta nam stav svih javnih dužnosnika koji negiraju zločin, ma gdje on bio', kazao je predsjednik Komisije monsinjor Vlado Košić i dodao da se u društvu često naglašava potreba za aktiviranjem antifašizma

Predsjednik Komisije Iustitia et pax HBK mons. Vlado Košić (Foto: vrbovec.hr)Predsjednik Komisije Iustitia et pax HBK mons. Vlado Košić (Foto: vrbovec.hr)Povodom dvadesete obljetnice pada Berlinskog zida Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u osjetila je potrebu podsjetiti na potrebu podsjetiti na dodatno istraživanje, priznavanje i procesuiranje zločina fašizma, nacizma i komunizma, s posebnim naglaskom na ovo posljednje.

Komisija naglašava kako brojni zločini još nisu dovoljno rasvijetljeni te smatra kako se nismo potpuno oslobodili okova totalitarizma i opasnosti od njegove ponovne uspostave.

Sabor prekasno osudio zločine

Iustitia et pax prozvala je u svojoj izjavi hrvatski Sabor koji se, prema njihovu mišljenju, po pitanju zločina prekasno oglasio Deklaracijom o osudi zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, a smeta im i što javni dužnosnici poput predsjednika Stjepana Mesića negiraju te zločine.

'Smeta nam stav svih javnih dužnosnika koji negiraju zločin, ma gdje on bio', kazao je predsjednik Komisije monsinjor Vlado Košić i dodao da se u društvu često naglašava potreba za aktiviranjem antifašizma.

"Pravedno je i da se strašni zločini, koje je međunarodna zajednica proglasila nezastarivima, a to su: genocid, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, uvijek kažnjavaju," navodi se u Izjavi i dodaje kako nije dobro ni pravedno da se, 64 godine nakon rata i nasilne uspostave komunizma još uvijek taji, skriva i niječe ratne i poratne zločine komunističkog totalitarizma.

Poziv za obilježavanje 'Eurospkog dana spomena'

Smatra kako je "još manje dobro i pravedno da se o 20. obljetnici pada Berlinskoga zida pokušava braniti i rehabilitirati komunizam".

Zato Komisija poziva na obilježavanje "Europskog dana spomena", što ga je 23. kolovoza ove godine proglasio Europski parlament u znak sjećanja "na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima", jer su, kako se navodi u Izjavi "na taj dan, prije 70 godina, nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski savez sklopili Sporazum o nenapadanju i podjeli interesnih sfera".

Komisija podsjeća kako je Europski dan spomena u Hrvatskoj prešućen te ocjenjuje kako kod nas vlada "zavjera šutnje i neznanja".

Namjerno prešućeni povijesni događaji

Navodi kako su "namjerno prešućeni povijesni događaji, 'crne rupe' hrvatske povijesti" te smatra kako je Deklaracija Hrvatskoga sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka bila tek verbalna potpora rezolucijama Vijeća Europe.

Kaže se kako u Deklaraciji nema naznake za kolektivnom terapijom društva, kao što se to činilo u Njemačkoj u odnosu na nacizam.

Komisija smatra kako nijekanje zločina i njihovih korijena, Rezolucija i poziva najviših europskih ustanova pokazuje da amnezija prošlosti i faktička amnestija za nezastarive zločine ugrožava budućnost te stvara ozračje ravnodušnosti i pristanak na namjerno prešućivanje.

"Premda se opravdano naglašava potreba procesuiranja svih zločina iz Domovinskog rata, nema poziva na poštivanje međunarodnih konvencija o kažnjavanju zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća," napominje u Izjavi Komisija HBK te dodaje kako je "nedavni obrambeni rat hrvatskog naroda pokazao da su se zanijekani zločini nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu i poraću ponovili i u Domovinskom ratu.

Hrvatski antitotalitarizam

Iustitia et pax smatra kako bi "hrvatski antitotalitarizam" trebalo obilježavati na dan kad su se istarski Hrvati oduprli talijanskom fašizmu jer je 22. lipnja, dan kad su komunisti na poziv Staljina i Kominterne ustali u obranu SSSR-a.

"Zašto se još uvijek dopušta komunističko monopoliziranje anti-fašizma, kad se zna da je totalitarni komunizam bio samo licemjerni brat-blizanac rasističkom nacizmu", pita Komisija i dodaje kako su upravo komunisti progonili i likvidirali uvjerene antifašiste, antinaciste i antikomuniste.

Tako se falsificira povijest i to nije revizionizam - jer revizija povijesti je pravo i dužnost povjesničara - nego negacionizam, tj. nijekanje utvrđenih masovnih zločina", stoji u Izjavi.

Protiv opravdavanja zločina i zločinaca

Komisija je "protiv opravdavanja zločina i zločinaca" pa napominje kako je posebno loše "kad se ne samo niječe zločine, nego ih se još javno brani i opravdava".

Iustitia et pax upozorava kako su hrvatski narod i Crkva na vlastitoj koži osjetili sva tri totalitarizma, borili se protiv njih, podnijeli goleme žrtve i platili veliku cijenu.

Upravo zbog toga imaju pravo i dužnost osuditi negacionizam i apologiju zločina svih triju totalitarizama te imaju pravo znati istinu o proteklim događajima, stoji u Izjavi koju je potpisao predsjednik Komisije "Iustitia et pax" HBK mons Vlado Košić.

Vezane vijesti

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Komisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 16.11.09. 18:54

Komisija je "protiv opravdavanja zločina i zločinaca" pa napominje kako sve one koji su stoljecima palili nevine djevojcice i zene na lomacama, ubijali ucenjake i ne istomisljenike, pljackali tudju imovinu ( jer od kuda im sve sto posjeduju a nista ne rade),dovodili ljude u zablude i da ne nabrajam zlocine do sudnjega dana , treba prognati, procesuirati i zabraniti njihovu organizaciju, te ju javno osuditi.
Bravo biskupi, konacno krscanski stav od vas:


registracija
6/11/09

zarapoliglot, 16.11.09. 19:06

Sramota je da se zločinci ne kažnjavaju i ne osuđuju. Pogledajte samo krvnika i masovnu ubojicu Hrvata Simu Dubajića..umro je lijepo u svom domu,nije procesuiran pustilo ga se u miru i tek pred smrt "digle se prašina " reklo bi se reda radi. Njegova mnogobrojna djeca (kčerii u Šibeniku kupuju kuče ) infiltrirana su u naše društvo ponosna na svog oca i na njegovu ideologiju.Čak ni neki naši ugledni ljudi kažu kao djeca nisu kriva..Ma gdje su djeca ,očevi i majke koje je Simo bacao u jame i poubijao i time se hvalio.


registracija
17/9/09

plavonebo, 17.11.09. 01:06

Trenk, žao mi je zbog tvog stava. Reference za tvoje insinuacije o Crkvi crpiš iz Hollywoodskih i partizanskih filmova ili su tvoje tvrdnje aksiomi koje ne bi trebalo uopće dovoditi u pitanje i što uostalom "svi znaju"?


registracija
8/8/09

tovar62, 17.11.09. 07:15

Trenk,jedi govna i ostani dubre do kraja....glup si ka matun


registracija
15/11/06

rimaz, 17.11.09. 07:53

Gledajući neke filmske uradke NDH iz ratnih godina, vidi se da su popovi blagoslovili odlazak ustaša, a i četnika u ljuti boj protiv hrvatskog i drugih naroda. Tada nisu imali snage oduprijeti se poglavniku vjerojatno se bojeći za svoje živote, možda ne svi. To su bila takva vremena. Danas je ipak malo drugačije. A kako su tada povijest pisali pobjednici, zlodjela ustaša i četnika su vjerojatno bili predimenzionirani. Ipak, ne treba smetnuti s uma da su svi oni koji su bili lojalni NDH i Paveliću tretirani kao neprijatelji novog poretka. I u novije doba je slično. Ako se sjetimo devedesetih i Tuđmanovog HDZ-a, zar nije bilo isto tako? Zar nije bilo da ako si protiv HDZ-a, onda si protiv naroda po prostom pravilu crno-bijelo. Sjećam se tih dana kada je isti taj HDZ ulio strah u kosti običnom hrvatskom pučaninu, da ne govorim o građaninu koji sticajem okolnosti nije bio dipl. Hrvat, tj. čisti Hrvat. I tada su popovi blagoslovili sve to. Oni uglavnom sve blagoslove, a onda traže tuđu odgovornost. Ljepše bi bilo i njima i nama da su pravi svećenici i da pozivaju na mir i toleranciju. Ovako, ne znam što žele posaditi u "božju bašću"?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika