Objavljeno u Nacionalu br. 731, 2009-11-17

Autor: Berislav Jelinić

Ekskluzivno: Milovanović s oružjem za atentat na Pukanića

U kompjutoru koji je koristio Željko Milovanović, atentator na Ivu Pukanića, policija je pronašla fotografije na kojima ubojica pozira s oružjem, kasnije korištenim u pripremi atentata

ŽELJKO MILOVANOVIĆ snimljen u stanu u Doboju s pumpericom Spas 12 i patronama među prstimaŽELJKO MILOVANOVIĆ snimljen u stanu u Doboju s pumpericom Spas 12 i patronama među prstimaU stanu u kojem se Željko Milovanović, jedan od atentatora na Ivu Pukanića, skrivao u Doboju, policija Republike Srpske našla je među njegovim osobnim stvarima neposredno nakon njegova bijega i kompjuter kojim se koristio. Među ostalim, našli su ondje i eksterni disk Chilli Green, a sve to bilo je dulje vrijeme pohranjeno u prostorijama tamošnje policije, koja se nije previše zanimala za sadržaj pronađenih stvari. Međutim, nakon inzistiranja mjerodavnih hrvatskih institucija, iz RS-a uručili su Hrvatskoj te Milovanovićeve osobne stvari, a tek potom hrvatski su tužitelji među njima uspjeli pronaći važne materijalne dokaze.

To su fotografije Milovanovića iz njegova privatnog kompjutera. Milovanović se tada spasio bijegom samo nekoliko minuta prije dolaska policije, ali je u stanu gdje je boravio ostavio brojne dokaze. Među njima su i njegove fotografije s oružjem, među kojima se nalazi i fotografija gdje je Milovanović na slici s poluautomatskom puškom ili pumpericom Spas 12, koja ispucava sačmu kalibra 12. Kraj Milovanovića su na fotografijama i puška karabin M 48 - 7,9 mm, SSG snajperska puška, G3 Heckler&Koch 7,62 x 51 mm, automatska puška Fall, 7,62 mm, te automatska puška Kalašnjikov i četiri različita pištolja, uključujući one marke Makarov i Desert Eagle.

Osoba slična fotorobotu

VEĆINU ORUŽJA koje
se nalazi na slikama
Milovanović je ilegalno iz
BiH prenio u HrvatskuVEĆINU ORUŽJA koje se nalazi na slikama Milovanović je ilegalno iz BiH prenio u HrvatskuMeđu tim oružjem bila je i SSG snajperska puška kojom je Bojan Gudurić s krova susjedne zgrade preko puta zgrade NCL Media Grupe trebao ubiti Ivu Pukanića ako zataji eksploziv skriven u skuteru parkiranom pokraj Pukanićeva automobila. Automatska puška Fall s tih fotografija privremeno je oduzeta od Darija Anića, koji je to oružje skrivao u svojoj kući na adresi Donji Vukojevac 10c u općini Lekenik. Dario Anić je na toj lokaciji skrivao pravi arsenal oružja, nekoliko avionskih karata na ime Roberta Matanića, streljivo i raznu tehnološku opremu. Na tom oružju pronađena je DNA Roberta Matanića, Željka Milovanovića i Darija Anića. Anić je inače osoba koja je atentatorima prepustila stan koji je imala u najmu na adresi Gomboševa 10, a tvrdi se da je vrlo sličan osobi s fotorobota koji je napravljen nakon prvog pokušaja ubojstva Ive Pukanića 9. travnja 2008.

MEĐU ORUŽJEM na fotografijama nalazi se i snajperska puška SSG kojom je Bojan Gudurić s krova zgrade
trebao ubiti Ivu Pukanića (u sredini)MEĐU ORUŽJEM na fotografijama nalazi se i snajperska puška SSG kojom je Bojan Gudurić s krova zgrade trebao ubiti Ivu Pukanića (u sredini)Mjerodavne institucije raspolažu operativnim informacijama da je Milovanović u RS-u pri bijegu imao potporu djelatnika tamošnjeg MUP-a koji radi na potragama, a navodno je Milovanović poznavao i jednog prijašnjeg ministra policije u RS-u (podaci poznati redakciji), za koga je odrađivao neke poslove. Prema informacijama koje su došle iz Republike Srpske Milovanović se nakon bijega iz Doboja jedno vrijeme skrivao u Sokolcu, a odlazio je i na Jahorinu, gdje je bio pod zaštitom radikalnog dijela SDS-a. Otamo se svojedobno pokušao prebaciti u Crnu Goru i vratiti natrag, što su osiguravali neki ljudi iz podzemlja Crne Gore, bliski tamošnjem režimu. Nakon određenog vremena, nakon što navodno nije bio dobrodošao u Crnu Goru, Milovanović se otrgnuo kontroli, pa su ga uvjerili da dođe u Beograd, gdje je i uhićen.

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 18.11.09. 21:17

Kakve su ovo face mila majko!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika