Objavljeno u Nacionalu br. 731, 2009-11-17

Autor: Marko Biočina

Ekskluzivno: Ruski Surgutneftegaz službeno najavio da želi preuzeti Inu

Želja Rusa je da MOL-u prepuste 21 posto njegovih dionica koje posjeduju, a zauzvrat dobiju 48-postotni udjel u Ini, koji trenutačno drži mađarska tvrtka

OD DOLASKA Jadranke Kosor intenzivirali su se odnosi Rusije i Hrvatske,
pa ne čudi da se ruska kompanija službeno očitovala o namjeri za InuOD DOLASKA Jadranke Kosor intenzivirali su se odnosi Rusije i Hrvatske, pa ne čudi da se ruska kompanija službeno očitovala o namjeri za InuRuska naftna kompanija Surgutneftegaz i službeno je potvrdila svoju namjeru da preuzme Inu. Prema neslužbenim informacijama, u Vladu je stiglo i kratko pismo namjere, u kojem čelni ljudi Surgutneftegaza tvrde kako će nastaviti pregovore s mađarskim MOL-om o otkupu dionica Ine koje ta tvrtka posjeduje, te izriču svoju želju da kroz partnerski odnos s hrvatskom vladom preuzmu upravljanje kompanijom.

Želja Rusa je da MOL-u prepuste 21 posto njegovih dionica koje posjeduju, a zauzvrat dobiju 48-postotni udjel u Ini, koji trenutačno drži mađarska tvrtka. Ta opcija ponovo je aktualizirana jer je postalo jasno kako se hrvatska vlada i MOL ne mogu dogovoriti o cijeni otkupa Inina plinskog biznisa. U slučaju da se ne uspiju dogovoriti, MOL ima pravo slobodno raspolagati Ininim dionicama, pa ih tako može i prodati.

Susret Putin - Kosor

Iako se i dosad u medijima spekuliralo o interesu Surguta za Inu, dosad se ruska kompanija nije u javnosti očitovala o svojim planovima. Ipak, javno objavljivanje namjere preuzimanja Ine je logično s obzirom na to da su se međudržavni odnosi Hrvatske i Rusije, od dolaska Jadranke Kosor na vlast, jako intenzivirali. To se osobito odnosi na suradnju u energetskim projektima, a očekuje se da bi se sredinom siječnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor trebala u Moskvi susresti s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i tom prilikom potpisati ugovor o gradnji ruskog plinovoda Južni tok u Hrvatskoj.

Moguće je da će istu prigodu Putin iskoristiti da Jadranku Kosor uvjeri kako bi trebala podržati Surgutneftegaz u namjeri da preuzme Inu. Ta predviđanja još su i realnija s obzirom na to da se u prošlosti u međunarodnim medijima tvrdilo kako je upravo Putin jedan od tajnih vlasnika Surguta.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 18.11.09. 00:56

Ne razumijem se ništa u te naftraške stvari, ali nekak navijam da i Rusi dođu malo do nas. Em malo zdrave konkurencije zapadnom biznisu, em malo suosjećanja u općem slavenskom jadu i moja nada da će možda biti sigurnije za nas male.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika