17.11.2009. / 09:42

Autor: Boris Bilas

Harač preživio: Ustavni sud nije ukinuo krizni porez, Mesić odbijen

Ovakva odluka Ustavnog suda slaže se i s politikom Vlade, čije je predsjednica u ponedjeljak objavila kako razmišljaju o ukidanju harača za primanja ispod 6000 kuna sredinom iduće godine

Suci Ustavnog sudaSuci Ustavnog sudaUstavni je sud u utorak ujutro započeo sjednicu na kojoj je trebala biti donešena konačna odluka o kriznom porezu, no uoči te sjednice novinarima su podijeljeni materijali u kojima se objašnajvaju razlozi za nastavak ubiranja kriznog poreza te odbacivanje zahtjeva za ustavnost predsjednika države Stjepana Mesića i više od 80 tisuća hrvatskih građana.

U materijalima stoji kako je Vlada dužna do konca iduće godine pratiti provedbu posebnog poreza. Ustavni sud predlaže da Vlada obrazloži hrvatskom Saboru postojanje daljnje potrebe kriznog poreza kao i da razmotriti mogućnost njegovog ranijeg ukidanja od predviđenog roka 31. prosinca 2010.

Ovakva odluka Ustavnog suda slaže se i s politikom Vlade, čije je predsjednica Jadranka Kosor u ponedjeljak objavila kako razmišljaju o ukidanju harača za primanja ispod 6000 kuna sredinom iduće godine.

Zbog velikog pritiska javnosti, Ustavni je sud odluku donio u dosad rekordnom roku, a to je samo tri i pol mjeseca nakon uvođenja kriznog poreza.

Podsjećamo, od 1. kolovoza do kraja 2010. krizni porez oporezuje plaće, mirovine i primitke od 3000 do 6000 kuna s 2%, a iznad 6000 s 4%. Primanja do 3000 kuna ne oporezuju se.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika