10.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

BLISKI ISTOK

FATAH ĆE OBJAVITI OBUSTAVU TERORISTIČKIH NAPADA NA CIVILE

FATAH ĆE OBJAVITI OBUSTAVU TERORISTIČKIH NAPADA NA CIVILE

Fatah, vojno krilo Palestinske samouprave, objavit će obustavu terorističkih napada na izraelske civile, objavio je izraelski dnevni list «Ha`aretz Daily». To je potvrdio i Hussein a-Sheikh, visoki dužnosnik Fataha, ustvrdivši kako je dokument objave dovršen i da bi se mogao javno obznaniti kroz nekoliko dana. U izjavi stoji kako će Fatah «u skladu sa višim interesom palestinskog naroda, moralnim vrijednostima i vjerskim uvjerenjem, obustaviti ali i spriječiti sve napade na izraelske civile.» Međutim, najavljeno primirje neće se odnositi i na izrelske vojnike jer «Fatah i dalje ostaje posvećen ostvarenju legitimnog prava palestinskog naroda da se odupre izraelskoj okupaciji njihove zemlje», stoji u izjavi.
Ova će inicijativa obuhvatiti i Brigadu mučenika Al Aqse, militantno krilo Fataha, odgovorno za veliki broj izraelskih civilnih žrtava stradalih u toku Intifade koja traje već skoro dvije godine.
Pokretanje obustave napada na civile uslijedilo je nakon govora Yassera Arafata pred Palestinskim parlamentom, održanom u ponedjeljak, u kojem je Arafat osudio sve operacija kojima su cilj civilne žrtve ocijenivši, pri tom, kako su takve operacije kontraproduktivne za rješavanje palestinskog pitanja.
U izraelskim političkim krugovima ovu obustavu napada protumačili su kao palestinski odgovor na sve veće međunarodne kritike upućene Arafatu odnosno njegovoj nesposobnosti da obuzda terorizam u svojim redovima, ali i na same Palestince aludirajući na potrebu mijenjanja vodstva. U Fatahovoj izjavi tako stoji da «mi ponovo potvrđujemo našu potporu izabranom vođi Yasseru Arafatu, koji je simbol palestinskog patriotizma. Oduprijet ćemo se svim izvanjskim pokušajima miješanja u unutrašnju palestinsku politiku. Samo palestinski narod ima pravo izabrati svoje vođe.»
Na kraju izjave posebno se ističe neminovnost suživota dvaju naroda, doduše u dvije odvojene države, ali zato u miru i sigurnosti – daleko od mržnje, nasilja i rata.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika