17.11.2009. / 14:10

Autor: Martina Čizmić

Europi prijeti nova plinska kriza, unatoč dogovoru s Rusijom

"Poteškoće uključuju i druge zemlje na potezu od Rusije do EU. Veoma je teško spriječiti krizu ukoliko se oko postupka ne slože sve uključene strane", istaknuo je Karel Hirman

Početkom sljedeće godine Europu bi opet mogla zahvatiti plinska krizaPočetkom sljedeće godine Europu bi opet mogla zahvatiti plinska krizaPotpisivanjem ugovora između Europske unije i Rusije velik je dio Europljana odahnuo jer bi taj ugovor trebao značiti da se plinska kriza sa početka ove godine ne bi više trebala ponavljati. No, oni koji su uključeni u same pregovore, koji su trajali dvije i pol godine, sumnjaju da je taj ugovor trajno rješenje.

Dogovor koji su postigli predstavnici Rusije i EU obuhvaća upozorenje u slučaju bilo kakvog prekida isporuke nafte, plina ili električne energije te razmjenu podataka i procjena kojima bi se riješile sve hitne situacije.

Sprječiti prestanak isporuke energenata EU

"Uvjeren sam da će uvođenje ovog mehanizma biti snažno oruđe u sprječavanju smanjenja ili potpunog prestanka isporuke energenata EU", rekao je europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs.

No, nisu svi uvjereni da EU može biti sigurna.

Kako piše EUobserver, problemi na relaciji Moskva-Kijev oko Ukrajinskog plaćanja Rusiji za isporučeni plin mogli bi kulminirati novim prekidom isporuke za Europu.

"Prema onome što sam čuo danas, čini se da postoji ogroman problem između Rusije i Ukrajine, jer Kijev ne može plaćati svoje obveze. Postoje čak i naznake ponavljanja plinske krize u siječnju u Europi", rekao je slovački premijer Robert Fico nakon potpisivanja ugovora.

Na bilateralnom sastanku sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, slovački premijer nije dobio dovoljno dobre argumente koji bi ga uvjerili da će nadolazeća zima proteži u miru i bez plinske krize kakva je obilježila početak ove godine. Tada je zbog nedostatka tog energenta slovačka ekonomija ostala gotovo paralizirana nekoliko dana, što je uzrokovalo milijunske štete.

Dogovor je dobra stvar, ali nije rješenje

Prema slovačkom ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčaku, dogovor je 'dobra stvar ukoliko pruži aktualne informacije i mogućnost za pripremu ukoliko dođe do prekida pregovora Rusije i Ukrajine, no on nije rješenje'.

I dok neki stručnjaci ističu da je potreba za ranim upozoravanjem pokazatelj kako energetski dogovor između ruskog Gazrpoma i njegovih partnera ne funkcionira kako bi trebao. U praksi, ističu stručnjaci, mogao bi se pokazati lošim, jer u njega nisu uključene zemlje kroz koje energenti samo prolaze.

"Poteškoće uključuju i druge zemlje na potezu od Rusije do EU. Veoma je teško spriječiti krizu ukoliko se oko postupka ne slože sve uključene strane", istaknuo je Karel Hirman iz slovačke agencije za energetiku i inovacije.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika