17.11.2009. / 15:49

Autor: Andrea Belin

Živjeli: Koja pića (ne)uzrokuju debljanje

Ukoliko se ni na koji način ne možete riješiti viška kilograma, a umjesto hrane, u organizam često unosite različite napitke, vrijeme je da saznate njihovu kalorijsku vrijednost. Alkoholna pića, osobito vino i rakija najopasniji su neprijatelji vitke linije

Vino
S vinom također ne smijete pretjerivatiS vinom također ne smijete pretjerivatiKalorijska vrijednost vina je jako velika, otprilike sedamdeset 70 kcal u sto mililitara. Doduše, crno vino je zdravo, ali također nije dobro pretjerivati. Preporuča se samo jedna čaša nakon svakog obroka.

Gazirani napitci
Sto mililitara većine gaziranih napitaka sadrži četrdeset kalorija. Gazirana pića debljaju i opasni su za zube i jetru. Pored toga sadrže dosta šećera i kofeina, dok minerale i vitamine uopće ne sadrže. Osnovni sastojci takvih napitaka su voda, šećer, ugljični dioksid i arome.

Voćni sokovi
Za razliku od gaziranih pića, voćni sokovi obiluju vitaminima i mineralima, a sto militara takvog napitka sadrži otprilike četrdeset kcal.

Ledeni čajevi i kava
Ovi napitci pobjeđuju žeđ, međutim zbog velike količine kofeina, ne preporuča se njihovo ispijanje u večernjim satima. Ako sadrže šećer, sto mililitara ima oko 32 kcal. Ukoliko su bez šećera, ne morate brinuti da ćete se udebljati jer je njihova kalorijska vrijednost tada jednaka nuli.

Pivo
Osim minerala i vitamina, pivo sadrži antioksidanse koji štite srce, ali to ne znači da smijete pretjerivati s ispijanjem ovog napitka jer sadrži alkohol. Sto mililitara sadrži od 35 do 50 kcal.

Rakija
Osim što ima veliki postotak alkohola (50 posto) i njezina kalorijska vrijednost je jako velika (oko 235 kcal u 100 ml). Zbog visokog postotka alkohola rakija je opasna za mentalne sposobnosti i može uzrokovati glavobolju. valja napomenuti da rakija ne sadrži nikakve hranjive tvari za organizam.

Juice
Sto mililitara ovog napitka sadrži otprilike 34 kalorije, ali je odličan izvor vitamina C. Valja napomenuti da ovaj sok treba držati u frižideru, a želite li sačuvati svoje zdravlje, jednom otvoren sok popijte najkasnije u četiri dana. Ukoliko želite zadržati vitku liniju, u juiceu nemojte dodavati šećer.

Kokteli
Kalorijska vrijednost koktela, naravno ovisi o sastojcima. Napitci u kojima prevladava alkohol, sadrže oko 160 kcal u sto mililitara, dok voćni kokteli imaju sedamdeset kalorija manje.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika