17.11.2009. / 18:14

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Gubitak Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci 94,2 milijuna kuna

Pad prometa Croatia Airlinesa manji je u odnosu na aviokompanije u mnogim europskim mediteranskim državama, koje bilježe i dvoznamenkaste stope pada

Ivan Mišetić Ivan Mišetić Croatia Airlines u svom je izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi navela kako je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 94,2 milijuna kuna. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 22,2 milijuna kuna.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine prevezla 1,38 milijuna putnika, što je za šest posto manje u odnosu na 2008. godinu, a taj pad dodatno sadržava i značajan pad charter prodaje uzrokovan istovremenim strateškim provođenjem promjene poslovnog modela kompanije ka pretežito redovitom mrežnom prijevozniku manje izloženom sezonskim oscilacijama koje su uobičajene u charteru, kaže se u komentaru Uprave uz izvještaj.

Godina obilježena racionalizacijama

Dodaje se da je pad prometa Croatia Airlinesa manji je u odnosu na aviokompanije u mnogim europskim mediteranskim državama, koje bilježe i dvoznamenkaste stope pada.

Uprava ističe da je s obzirom na ozbiljan utjecaj krize na turistički sektor i putovanja te smanjenje nivoa putničkog prometa i prijevoza tereta, Croatia Airlines tijekom godine proveo razne mjere racionalizacije i ušteda u poslovanju te odustao od investicija koje nisu vezane za osnovno poslovanje, održavanje i sigurnost s ukupnim planiranim efektom ušteda od približno 93,7 milijuna kuna na godišnjoj razini od čega je u prvih devet mjeseci ostvareno 75 milijuna kuna.

Prihodi od putničkog prometa Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci manji su za 18 posto u odnosu na plan i 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno, prihodi od prijevoza tereta smanjeni su za 20 posto od planiranih te 27 posto od ostvarenih.

Nastavlja se obnova flote

Svoju djelatnost domaći nacionalni avioprijevoznik obavljao je u prvih devet mjeseci ove godine uz pomoć flote u kojoj je osam zrakoplova Airbus od čega dva u operativnom najmu te 2 zrakoplova Q-400 u operativnom najmu. U lipnju su se floti priključili treći i četvrti zrakoplov Q-400 čime je kapacitet flote Croatia Airlinesa dosegao 1.480 raspoloživih sjedala.

Uključenjem trećeg i četvrtog zrakoplova Q-400 Croatia Airlines je nastavio projekt obnove flote kratkoga doleta, koji će biti završen sljedeće godine uključenjem još dva zrakoplova tog tipa.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika