18.11.2009. / 08:26

Autor: Hina

SAD: Nastavak izgradnje židovskih naselja je deprimirajući

"Mi se tome protivimo, a protivimo se i ostalim postupcima Izraela u Jeruzalemu vezanim uz stanovanje, uključujući i ustaljenu šablonu iseljenja i rušenja palestinskih domova", naglasio je Kelly

Foto: ReutersFoto: ReutersOdluka Izraela da odobri proširenje židovskog naselja Gilo u istočnom, arapskom dijelu Jeruzalema, je "deprimirajuća" i predstavlja jednostranu akciju koja može spriječiti pregovore, izjavio je u utorak glasnogovornik State Depertmenta.

"Puno smo puta rekla da ni jedna strane ne treba pribjegavati akcijama koje mogu jednostrano spriječiti pregovore. Odluku vladinog odbora za planiranje da se odobri proširenje naselja Gilo u Jeruzalemu smatramo deprimirajućom", rekao je glasnogovornik Ian Kelly na brifingu za novinare.

On je naglasio kako ta akcija Izraela otežava napore SAD-a da se pokrenu izraelsko-palestinski pregovori.

"Mi se tome protivimo, a protivimo se i ostalim postupcima Izraela u Jeruzalemu vezanim uz stanovanje, uključujući i ustaljenu šablonu iseljenja i rušenja palestinskih domova", naglasio je Kelly.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je potvrdio pisanje izraelskog tiska da je posebni američki izaslanik George Mitchell u ponedjeljak na sastanku u Londonu tražio od savjetnika premijera Benjamina Netanyahua da se ne odobri dogradnja tog naselja, što je s izraelske strane glatko odbijeno.

"Da. Samo ne želim ulaziti u bit tih razgovora. To je osjetljivo", rekao je Kelly.

Izrael je u utorak odobrio gradnju dodatnih 900 stanova u naselju Gilo, gdje već živi oko 40.000 Izraelaca.

Na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao 1967. ima više od 100 židovskih naselja s oko 450.000 stanovnika.

Palestinske vlasti isključuju svaku mogućnost nastavka mirovnih pregovora sve dok se ne zaustavi gradnja židovskih naselja na njihovoj zemlji.

Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev odbio je komentirati izvješće dnevnog lista Yedioth Ahronoth u kojem je navedeno da je Netanyahuov savjetnik odbio Mitchellov zahtjev.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika