10.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HRVATSKO-SLOVENSKI ODNOSI

RAČAN I DRNOVŠEK POSTIGLI DOGOVOR

RAČAN I DRNOVŠEK POSTIGLI DOGOVOR

Hrvatski premijer Ivica Račan i njegov slovenski kolega Janez Drnovšek dogovorili su u utorak u Zagrebu «privremeni režim na moru» koji neće prejudicirati buduću granicu, a vrijedit će tri mjeseca uz mogućnost produženja, objavila je Hina.
Račan je na konferenciji za novinare pojasnio da se ovaj privremeni režim temelji na nekoliko točaka. Dogovorom se regulira slobodan ribolov svim ovlaštenim ribarima – nositeljima posebne dozvole – u skladu s malograničnim sporazumom. Isto tako, stalna mješovita komisija treba izraditi kodeks ponašanja ribara u pograničnom području na moru, a treba uspostaviti i zajedničku službu nadzora.
Otkako su u srpnju prošle godine predsjednici hrvatske i slovenske komisije za granice parafirali Sporazum o granicama, koji su prethodno usvojile dvije Vlade, došlo je do oprečnog prijema tog dokumenta u javnosti dviju zemalja. Dok je u Sloveniji on pozdravljen kao diplomatski uspjeh, u Hrvatskoj je u javnosti odbačen.
Račan je na sastanku još jednom ponovio da Hrvatska smatra kako pitanje granice na moru treba riješiti međunarodnom arbitražom, dok je Drnovšek ponovio kako se nada da je to pitanje moguće riješiti bilateralnim sporazumom.
Na sastanku su spomenuta i ostala sporna pitanja između dviju zemalja a to su, u prvom redu, nuklearka Krško i dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama.

Vezane vijesti

Slovenija: Objavljeno Janšino izvješće o oružju za Hrvatsku i BiH

Slovenija: Objavljeno Janšino izvješće o oružju za Hrvatsku i BiH

Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja neovisnosti dao je tadašnji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika