18.11.2009. / 16:57

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Savjet HNB-a: Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević u sukobu interesa

Savjet HNB-a odlučio je odgoditi svoje konačno očitovanje, dok ne bude raspolagao saznanjima potrebnim za donošenje nesporne i čvrsto utemeljene odluke radi li se o sukobu interesa, zabranjenom po slovu i duhu Zakona o HNB-u, ističe se u priopćenju dostavljenom ih HNB-a

Željko LovrinčevićŽeljko LovrinčevićImenovanje Sandre Švaljek i Željka Lovrinčevića u Savjet predsjednice Vlade za gospodarstvo pokrenuo je pitanje njihovog sukoba interesa na tim funkcijama. Naime, to je dvoje ekonomskih stručnjaka i u Savjetu Hrvatske narodne banke, a prema Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci, njihovo imenovanje u Gospodarski savjet mogao bi se kositi sa njihovim dužnostima u HNB-u.

Kako ni Švaljek ni Lovrinčević nisu mogli pružiti točne informacije o svojim položajima u Vladi, a HNB nije primio nikakvu službenu obavijest, za sada je odgođeno konačno očitovanje o toj temi.

Njihova funkcija u Vladi još uvijek nepoznata

Naime, na temelju javnosti prezentiranih informacija pojavila se dilema je li takvo imenovanje oprečno članku 45 Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, kojim se neovisnost središnje banke jamči i odredbom da članovi Savjeta HNB-a ne mogu, uz ostale, biti osobe koje na neku drugu dužnost imenuje Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske, ili se radi o bitno drugačijem karakteru, načinu i djelokrugu rada gospodarskih savjetnika, u vidu neformalnih i neinstitucionaliziranih osobnih konzultacija premijerke o mogućim načinima rješavanja aktualnih ekonomskih problema, bez ikakve izravne povezanosti s donošenjem konkretnih odluka u Vladi RH.

Savjet HNB-a odlučio je odgoditi svoje konačno očitovanje, dok ne bude raspolagao saznanjima potrebnim za donošenje nesporne i čvrsto utemeljene odluke radi li se o sukobu interesa, zabranjenom po slovu i duhu Zakona o HNB-u, ističe se u priopćenju dostavljenom ih HNB-a.

Na današnjoj sjednici Savjet HNB-a suglasio se s imenovanjem Gordana Milera članom uprave Societe Generale - Splitske banke d.d., Split, Ante Babića predsjednikom, te Zdravka Zrinušića članom i zamjenikom predsjednika a Christiana Panjol -Tuflije članom uprave Štedbanke d.d., Zagreb, kao i Natalije Jambrečić članicom uprave Vaba banke d.d., Varaždin.

Vezane vijesti

'Svjetlo na kraju tunela' u drugoj polovici godine

'Svjetlo na kraju tunela' u drugoj polovici godine

Gospodarske prognoze za Hrvatsku i nisu previše optimistične, barem što se vanjskih ekonomista i analitičara tiče. No, domaći su ekonomisti ipak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika