21.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

INDIJA-PAKISTAN

NASTAVAK PREGOVORA IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA


Nakon pregovora između Indije i Pakistana o smanjenju opasnosti nuklearnog sukoba, koji su se održali u subotu i nedjelju, nastavak razgovora predviđa se za utorak. Na njima bi se trebalo raspraviti o podjeli tekućih voda u regiji Kašmira te o izgradnji sporne barikade na Jhelumu u indijskom dijelu Kašmira, doznaje se s trećeg foruma o Azijskom dijalogu o suradnji. Pakistansko izaslanstvo očekuje se u New Delhiju u ponedjeljak navečer.
Riječ je o prvim pregovorima nakon što je lijevo orijentirana indijska stranka Kongresa zamijenila konzervativnu vladu u New Delhiju, koji su započeli prošli tjedan razgovorima o borbi protiv droge. Nakon njih su uslijedili pregovori o nuklearnoj energiji, na kojima su u subotu i nedjelju obje strane odlučile nastaviti moratorij na nuklearne pokuse i otvoriti “crveni telefon” sa svrhom smanjivanja opasnosti od sukoba.
Pakistanski ministar vanjskih poslova Khurshid Mahmud Kasuri izrazio je u ponedjeljak prije prvog susreta s novim indijskim kolegom Natwarom Singhom optimizam u pogledu odnosa svoje zemlje s novom indijskom vladom. “Nakon više od pet desetljeća ratova, nesuglasica i napetosti, dvije su zemlje jako motivirane da poboljšaju svoje odnose”, kazao je Kasuri uoči sastanka šefova diplomacije 22 azijske zemlje u Qingdau i istaknuo kako na pitanje o Kašmiru ni Pakistan ni Indija nisu u stanju nametnuti svoju volju drugoj strani vojnim putem.
Također, najviši dužnosnici Indije i Pakistana trebali bi se sastati 27. i 28. lipnja u glavnom indijskom gradu kako bi raspravili pitanje Kašmira, ključni uzrok dva sukoba od podjele 1947. godine i proglašenja nezavisnosti.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika