19.11.2009. / 07:47

Autor: Nacionalova redakcija

Nastavlja se borba studenata: Od ponedjeljka ponovno blokada fakulteta

Vjetar u jedra hrvatskih studenata predstavlja i činjenica da trenutačno iz istih razloga prosvjeduju deseci tisuća europskih studenata, te je samo u Njemačkoj blokirano između deset i dvadeset visokoškolskih ustanova

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta najvjerojatnije će u ponedjeljak krenuti u novu blokadu, upravo kako su i najavili po okončanju prosvjeda prošlog proljeća. Naime, piše Novi list, oni smatraju kako ništa ili većina od onog što traže, a to je prije svega javno financirano visoko obrazovanje na svim razinama, nije ispunjeno, a tvrde i da će novi Zakon o sveučilištima značiti daljnji korak prema komercijalizaciji visokog obrazovanja.

Najave ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da će svi brucoši biti oslobođeni ikakvog plaćanja tijekom prve godine studiranja za studente su tek prašina u oči, a s tim prijedlogom se još nisu u potpunosti složili ni predstavnici hrvatskih sveučilišta.

Na plenumu održanom u utorak navečer tako je odlučeno da će se u ponedjeljak u 12 sati blokirati najveća dvorana na fakultetu, te će se potom na licu mjesta pristupiti glasovanju o blokadi. Međutim, većina okupljenih na prošlom plenumu podržavala je blokadu, te je poprilično izvjesno da se od ponedjeljka predavanja na ovom fakultetu ponovno neće održavati.

Prosvjedi širom Europe

"Zaista, postoji priča da se kreće u blokadu, no naši studenti čine samostalno tijelo i ne želim ulaziti u njihove odluke. Mogu reći tek da podržavam zahtjeve da školstvo bude što bolje i što transparentnije financirano", kazao je za riječki dnevnik dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras.

Vjetar u jedra hrvatskih studenata predstavlja i činjenica da trenutačno iz istih razloga prosvjeduju deseci tisuća europskih studenata, te je samo u Njemačkoj blokirano između deset i dvadeset visokoškolskih ustanova.

Vezane vijesti

Ekranizacija pobune

Ekranizacija pobune

Na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kino distribucija dugometražnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika