19.11.2009. / 13:56

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sindikalci: Bebić je obećao da će podržati naše amandmane na izmjene ZOR-a

Sindikalni čelnici tražili su da im u vezi tog pitanja Bebić organizira sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom, no on je otklonio tu mogućnost

Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Ana Knežević (Foto: I.Šoban)Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Ana Knežević (Foto: I.Šoban)Čelnici četiriju sindikalnih središnjica su nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem odisali optimizmom. Istaknuli su kako je Bebić obećao da će u saborskoj raspravi kao zastupnik podržati njihove amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu.

"Bebić nam je obećao da će kao zastupnik poduprijeti zahtjev da se ubuduće rad na određeno vrijeme ograniči na dvije godine i četiri uzastopna ugovora o radu", rekao je novinarima nakon sastanka s Bebićem predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Rad na određeno mora biti iznimka

Sindikati se protive Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a, za koji drže da ide na ruku poslodavcima, pa su danas pokušali održati prosvjedni skup na Markovu trgu, no u tome ih je spriječila policija koja je barikadama zaustavila oko 1000 prosvjednika u Radićevoj ulici.

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Udruge radničkih sindikata Hrvatske i HUS-a potom su razgovarali s predsjednikom Sabora Bebićem kako bi mu pojasnili sindikalne amandmane na izmjene ZOR-a, koje bi Sabor idućeg tjedna trebao usvojiti u sklopu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Sindikalni čelnici tražili su da im u vezi tog pitanja Bebić organizira sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom, no on je otklonio tu mogućnost.

Vlada drži 'štangu' poslodavcima

"Nisam zadovoljna sastankom s predsjednikom Sabora jer se još jednom pokazalo da vlast nije spremna presjeći to pitanje i stati na stranu radnika, već "drži štangu" poslodavcima, tako da ćemo se pripremiti i na drugi prosvjed koji bi trebali održati kada to pitanje dođe na dnevni red Sabora", kazala je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

"Rad na određeno vrijeme mora biti iznimka a ne pravilo, kako je to kod nas postalo uobičajeno, a to propisuje i pravna stečevina EU", upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

On se još jednom obrušio na Vladu jer se "priklonila poslodavcima" i podržala njihovu namjeru da se pitanje rada na određeno vrijeme ostavu za drugu fazu izmjena ZOR-a, kada bi sindikati i poslodavci trebali pregovorima rješavati interesna pitanja.

Poslodavci pritom žele trgovati s nama i pregovarati o radničkim pravima koja su neupitna, a mi bi trebali kroz tu trgovinu "dobiti" nešto što nam ionako pripada, zaključio je Sever dodavši kako za sindikate takva "trgovina" ne dolazi u obzir.

Vezane vijesti

Sindikati će odgovoriti na Vladine rezove

Sindikati će odgovoriti na Vladine rezove

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenili su danas kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika