19.11.2009. / 14:19

Autor: Hina

DT udružuje fiksnu i mobilnu telefoniju u Njemačkoj, preuzima njemački Strato

DT očekuje da će time u srednjoročnom razdoblju polučiti povećanje dobiti za 600 milijuna eura

Rene ObermannRene ObermannDeutsche Telekom sazvao je za četvrtak izvanrednu skupštinu dioničara radi odobrenja planiranog udruživanja poslovanja s fiksnom i mobilnom telefonijom u Njemačkoj u jedinstvenu kompaniju, priopćio je DT.

Cilj toga spajanja je povećati konkurentnost navedenih dijelova poslovanja i restrukturirati poslovne operacije u Njemačkoj, navodi se dalje u priopćenju.

Ujedinjenje fiksne i mobilne telefonije

"Sada je pravi trenutak za spajanje naših poslovnih operacija vezanih uz mobilne i mreže fiksne telefonije. Ta dva zdrava i konkurentna poslovanja udruživanjem će još dobiti na snazi", kazao je predsjednik upravnog odbora Rene Obermann.

Restrukturiranje ima za cilj objediniti poslovanje DT Grupe s fiksnom i mobilnom telefonijom na matičnom tržištu, kaže se dalje u priopćenju. DT očekuje da će time u srednjoročnom razdoblju polučiti povećanje dobiti za 600 milijuna eura.

U DT-u vide golemi potencijal u planiranom povezivanju. "Samo jedno od pet od ukupno 29 milijuna kućanstava-korisnika ima ugovor o fiksnoj i mobilnoj telefoniji s DT-om. Ako uspijemo uvjeriti samo jedan posto preostalih korisnika da potpišu drugi ugovor, naši bi se prihodi mogli povećati za do 100 milijuna eura godišnje", kazao je Oberman.

Pad korisnika fiksne telefonije

U sektoru fiksnih linija krajem rujna 2009. DT je bilježio 26,7 milijuna korisnika, što je za 7,9 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Istodobno, broj korisnika usluga širokopojasnog pristupa internetu iznosio je 11,3 milijuna i bio je za 10,8 posto veći, a broj korisnika mobilne telefonije uvećan je za 1,3 posto, na 39,3 milijuna.

U odvojenom izvješću DT je objavio da će u četvrtak potpisati sporazum o akviziciji njemačke tvrtke Strato, pružatelja usluga vezanih uz internetske domene od njemačke telekomunikacijske kompanije Freenet. Financijski detalji sporazuma nisu navedeni.

Strato sa sjedištem u Berlinu upravlja s približno četiri milijuna internetskih domena i zapošljava 502 zaposlenika, navodi se još u priopćenju DT-a.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika