19.11.2009. / 15:10

Autor: Robert Bajruši

Usud topničkih dnevnika: Samo Amerika Hrvatsku spašava

Tek nakon što je Slovenija počela popuštati, Hrvatska se suočava s podjednako teškim problemom koji iznova komplicira pregovarački proces. Još jednom se pokazuje važnost partnerstva s SAD-om, koji postaji glavni međunarodni saveznik Republike Hrvatske

Izgleda da će Washington još jednom odigrati presudnu ulogu u spašavanju međunarodnog statusa Republike Hrvatske. Nakon što je administracija Baracka Obame odigrala ključnu ulogu prilikom prijema Hrvatske u NATO, a potom i slamanju slovenske blokade pregovora Hrvatske i Europske unije, uskoro bi se pomoć SAD-a mogla pokazati presudnom i u sporu između Hrvatske i Haaškog tužiteljstva.

U isčekivanju izvještaja početkom prosinca

Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj, 3. prosinca pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija treba podnijeti izvještaj o suradnji s Hrvatskom. Zbog spora oko tzv. topničkih dnevnika, Brammertzov izvještaj negativno je intoniran, i krajnja je reperkusija daljnja odgoda pregovora s EU u poglavlju Pravosuđe. Ovoga puta Hrvatsku blokira čak pet država: Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Danska i Finska, i nije realno očekivati promjenu stajališta ako Tužiteljstvo ustraje na negativnoj ocjeni suradnje s hrvatskom vladom. Dokumenti koje traži Haag su nestali, i sada je definitivno jasno kako Hrvatska (još jednom) nije u stanju samostalno riješiti ovaj problem.

Blokada zbog Brammertza

Zato se u vrhu Vlade - saznajemo iz diplomatskih krugova - očekuje pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Nema naznaka da Brammertz namjerava promijeniti sadašnje negativno stajalište, a bez toga neće biti ni deblokade iza koje stoji pet europskih zemalja. Tek nakon što je Slovenija počela popuštati, Hrvatska se suočava s podjednako teškim problemom koji iznova komplicira pregovarački proces.

Još jednom se pokazuje važnost partnerstva s SAD-om, koji postaji glavni međunarodni saveznik Republike Hrvatske. Sretna je okolnost da to razumije i gotovo cjelokupna politička elita, i da se oko ovog pitanja slažu premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Stipe Mesić i šef opozicije Zoran Milanović. Neobično je važno da u ovako krucijalnom pitanju postoji suglasnost na relaciji vlast - oporba, jer SAD je posljednje desetljeće i pol u više navrata Hrvatskoj napravio velike usluge.

Granićevo svjedočenje o britanskoj igri

Američka pomoć bila je krucijalna u slabljenju Miloševićeva projekta Velike Srbije te oslobađanju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Prisutnost SAD-a u regiji još uvijek je glavni jamac održanja mira na ovim prostorima, a u slučaju BiH, i opstanka ove države. Amerika je, također, pomogla ulasku Hrvatske u NATO, i tako u najvećoj mogućoj mjeri pridonijela sigurnosnoj stabilizaciji naše države.

Ovih dana u Haagu svjedoči i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. Njegovo svjedočenje iznimno je važno jer pokazuje kako je u prvoj polovini 90-ih Velika Britanija predlagala da se Baranja i dijelovi Slavonije i Dalmacije prepuste Srbiji, i raspravu o ovim idejama zaustavio je čvrsti američki stav kako su neprihvatljive promjene granica. Istina, Bill Clinton je zaustavio ofenzivu HV-a na Banju Luku koja je trebala uništiti paradržavu Republiku Srpsku, ali unatoč ovoj nedvojbeno lošoj odluci, ostaje činjenica kako je Amerika na Balkanu odigrala pozitivnu ulogu.

Zato treba podržati nastojanja hrvatske diplomacije da angažira Washington u borbi protiv Brammertza. Nekima se možda čini kako hrvatska vlada prečesto traži američku zaštitu, ali treba biti realan - ni SAD se ne angažira ako u svemu tome ne vidi vlastiti interes.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 19.11.09. 17:23

A nisu nam Nesvrstani glavni saveznik????


registracija
27/7/09

verina, 19.11.09. 18:24

A možemo li postati 51. savezbna država?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika