19.11.2009. / 16:34

Autor: Deutsche Welle

Novi kladioničarski skandal: Hrvati opet namještali utakmice po Europi?

Međunarodni nogomet bi se opet mogao suočiti s kladioničarskim skandalom. Državno odvjetništvo u njemačkom Bochumu potvrdilo je uhićenje velikog broja osumnjičenih, među njima i ranije osuđenog Hrvata Milana Šapinu.

Ante Šapina je u studenom 2005. osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog namještanja rezultata u Njemačkoj i drugim europskim zemljama; Foto: Nacionalova arhivaAnte Šapina je u studenom 2005. osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog namještanja rezultata u Njemačkoj i drugim europskim zemljama; Foto: Nacionalova arhivaDržavno odvjetništvo u Hamburgu je diljem Njemačke pokrenulo istragu protiv stotinu osoba za koje se sumnja da su manipulirali ishodima nogometnih utakmica. U izjavi odvjetništva se dalo iščitati da se radi o međunarodnoj bandi, koja se bavi organiziranim namještanjem na kladionicama.

Kako tvrdi njemački tjednik "Der Spiegel" u svom online izdanju, kod osumnjičenika je uglavnom riječ o "jugoistočnim Europljanima", većinom s Kosova. Po navodima Spiegela, uhićen je i Milan Šapina, koji je prije nekoliko godina već bio osuđen zbog namještanja utakmica zajedno sa svojom braćom Antom i Filipom.

Majka potvrdila uhićenje Ante Šapine

Majka braće Šapina je za njemačke medije potvrdila da je njen sin Ante uhapšen.

Šapine su već 2005. bili umiješani u kladioničarski skandal s nogometnim sucem Robertom Hoyzerom. Izjava od Ante i Milana Šapine se nije mogla dobiti.

U priopćenju državnog odvjetništva iz Bochuma se kaže: „Uhićeni su osumnjičeni da su igračima, trenerima, sucima i službenim osobama iz visokih europskih nogometnih liga platili kako bi ovi manipulirali ishode utakmica po željama bande, koja je to na kladionicama iskoristila."

Čoovjek zadužen za odnose s medijima u Njemačkom nogometnom savezu (DFB) Harald Stenger umirio je njemačku javnost kazavši da po njihovim saznanjima "...nisu umiješani njemački igrači".

U okviru istražnog postupka je, kako piše "Der Spiegel" u četvrtak (19.11.), obavljeno nekoliko pretresa stanova u Njemačkoj i inozemstvu. Tu su vijest potvrdili i Njemačko državno odvjetništvo i Savezna policija. U akciji koja je provedena uz pomoć Europske nogometne federacije (UEFA) je uhićeno više osoba.

Po informacijama berlinskog lista "Berliner Morgenpost", postoje naznake da su "u turskoj nogometnoj ligi utakmice namještane u velikom stilu". Uplate na ishode utakmica u Turskoj vršene su u Njemačkoj.

Hrvatskoj braći prijeti (ponovno) zatvor

Protiv Ante Šapine, glavnog organizatora već dokazanih manipulacija, sud je izrekao zatvorsku kaznu od dvije godine i jedanaest mjeseci. Tijekom suđenja je bilo dokazano da je on namjestio rezultate najmanje deset utakmica, u kojima je zaradio poveću svotu novca. Antina braća Filip i Milan dobili su uvjetne kazne zatvora.

Sudac Robert Hoyzer, koji je u djelo provodio Šapinine naredbe, na berlinskom Zemaljskom sudu u studenom 2005. je osuđen uvjetno na dvije godine i pet mjeseci zatvora.

U slučaju novog procesa i osude, Anti i Milanu Šapini prijeti višegodišnja zatvorska kazna. Njemačko zakodavstvo kao maksimalnu kaznu u tom slučaju navodi deset godina iza zatvorskih rešetaka.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

I kladioničari 'digli' ruke od Grčke

I kladioničari 'digli' ruke od Grčke

Britanski kladioničari priopćili su u četvrtak da su prekinuli klađenje o izlasku Grčke iz eurozone, ne želeći preuzeti rizik za mogućnost koja se… Više

Komentari

registracija
14/9/09

Sargovac, 19.11.09. 22:35

A koliko utakmica je lazirala UEFA i FIFA?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika