19.11.2009. / 18:22

Autor: Hina

WHO: Smrt pacijenata nije povezana s cjepivom protiv virusa H1N1

Popratne pojave cjepiva uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda, glavobolju i vrućicu, ali svi simptomi nestaju nakon 48 sati

Nakon cijepljenja protiv virusa gripe H1N1 umrlo je 40 osoba diljem svijeta, ali istraživanja su pokazala da nisu umrli zbog cjepiva, rekla je u četvrtak viša dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Naša istraživanja za sada potvrđuju da je cjepivo protiv pandemijske gripe sigurno kao i cjepivo protiv sezonske gripe", rekla je stručnjakinja WHO-a za cjepiva Marie-Paule Kieny.

"Iako se neka istraživanja još provode, rezultati dovršenih analiza predanih WHO-u isključuju da je uzrok navedenih smrtnih slučajeva cijepljenje od pandemijske gripe", rekla je Kieny

Vlade su izvijestile da je do sada u 16 zemalja obavljeno 65 milijuna cijepljenja od virusa H1N1 koji uzrokuje tzv. svinjsku gripu, no stvarna je brojka vjerojatno veća, rekla je Kieny, jer je u međuvremenu počela kampanja cijepljenja u 40 zemalja.

Popratne pojave cjepiva uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda, glavobolju i vrućicu, ali svi simptomi nestaju nakon 48 sati.

Keiny je izrazila zabrinutost činjenicom da se velik broj ljudi, uključivo i one i rizičnih skupina, odbija cijepiti protiv pandemijskog virusa i osudila razne teorije urote o nesigurnosti cjepiva koje kolaju internetom i medijima.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika