19.11.2009. / 19:39

Autor: Hina

Počeo summit EU-a: Izgledi za dogovor oko novih čelnika mnogo bliži

Budući da je neposredno prije summita nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao da on nije kandidat za predsjednika Europskog vijeća, jedini ozbiljni kandidati ostali su Van Rompuy i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaČelnici Europske unije započeli su u četvrtak navečer izvanredni summit u Bruxellesu na kojem bi trebali odlučiti tko će zauzeti nova mjesta koja predviđa Lisabonski ugovor, predsjedavajućeg Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.

Prema zasad neslužbenim informacijama, švedsko predsjedništvo predložit će za predsjednika Europskog vijeća belgijskog premijera Hermana Van Rompuya, a za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku povjerenicu za trgovinu, Britanku Catherine Ashton.

Po neformalnom dogovoru, predsjednik Europskog vijeća treba biti s desnog centra iz neke male ili srednje velike zemlje, a visoki predstavnik za vanjsku politiku socijalist iz neke velike zemlje članice EU-a. Također je postojao neformalni dogovor o tome da bi jednu od funkcija trebala obnašati žena.

Budući da je neposredno prije summita nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao da on nije kandidat za predsjednika Europskog vijeća, jedini ozbiljni kandidati ostali su Van Rompuy i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Švedsko predsjedništvo najavilo je konferenciju za novinare nešto poslije 21 sat, no hoće li sastanak do tada završiti ovisit će o ishodu rasprave.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika