20.11.2009. / 08:36

Autor: Hina

SAD pozdravlja izbor novih čelnika Europske unije

Državna tajnica Clinton je imenovanje Van Rompuya i Ashton nazvala "važnim događajem za Europu i njezinu ulogu u svijetu", priopćio je State Department

Barack ObamaBarack ObamaSjedinjene Države u četvrtak su pozdravile izbor prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća i nove visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, kao važan događaj za jačanje Europske unije i američko-europskog partnerstva.

Predsjednik Barack Obama čestitao je belgijskom premijeru Hermanu van Rompuyu koji je izabran za prvoga stalnog predsjednika Europskog vijeća i barunici Catherine Ashton, britanskoj povjerenici u Europskoj komisiji, koja je izabrana za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, priopćila je Bijela kuća.

"SAD nema snažnijeg partnera od Europe u promicanju sigurnosti i prosperiteta diljem svijeta. Te dvije nove dužnosti i promjene koje stupaju na snagu 1. prosinca s primjenom Lisabonskog ugovora, ojačat će EU i omogućiti mu da bude još snažniji partner SAD-a", istakao je Obama u priopćenju.

Najavio je blisku suradnju s predsjednikom Van Rompuyem i visokom predstavnicom Ashton, kao i s predsjednikom EK-a Joseom Manuelom Barrosom, u ispunjavanju zaključaka summita SAD-EU od 3. studenoga o zajedničkom suočavanju s bilateralnim, regionalnim i globalnim izazovima.

Državna tajnica Clinton je imenovanje Van Rompuya i Ashton nazvala "važnim događajem za Europu i njezinu ulogu u svijetu", priopćio je State Department.

Uz čestitke i izraze očekivanja bliske suradnje, Clinton je istaknula i neke ciljeve američko-europskog partnerstva, uključujući "stabiliziranje Afganistana, osiguravanje da Iran poštuje obveze o neproliferaciji, te promicanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku".

"SAD i EU čine zajednicu vrednota. Ujedinjeni smo u dubokoj predanosti slobodi, sigurnosti, ljudskim pravima, vladavini prava i otvorenom tržištu. Naših 800 milijuna građana povezano je trajnim kulturnim i trgovinskim vezama, zajedničkom poviješću i nadama u budućnost", istakla je Clinton.

Kazala je kako joj imenovanje novih čelnika u Bruxellesu jača uvjerenje da SAD i EU zajednički mogu graditi bolji i napredniji svijet.

Herman van Rompuy stupit će na dužnost 1. siječnja 2010., a Ashton još mora proći postupak potvrđivanja u Europskom parlamentu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika