20.11.2009. / 10:26

Autor: Boris Bilas

Ruska veza: Gradnja Južnog toka u Hrvatskoj stajat će 300 milijuna eura

U prilog činjenici da je Hrvatska vrlo blizu ulasku u ovaj projekt govori i izjava slovenskog direktora Uprave za energetiku koji je kazao kako se još ne zna hoće li slovenska trasa plinovoda Južni tok biti priključena preko Mađarske ili Hrvatske

Jadranka Kosor i Vladimir PutinJadranka Kosor i Vladimir PutinUlazak Hrvatske u projekt gradnje plinovoda Južni tok sve je izvjesniji, a kako doznaje business.hr, hrvatski su predstavnici o tome vrlo konkretno razgovarali s ruskim partnerima. U tim se pregovorima otišlo toliko daleko da je procijenjena i visina investicije gradnje plinovoda u Hrvatskoj.

Prema tim informacijama pravac plinovoda koji bi prolazio kroz Hrvatsku stajao bi najmanje 300 milijuna eura. Business.hr piše kako se s Rusima trenutno razgovara o trasi i uvjetima po kojima bi se plinovod gradio. Te se radi i na pripremi produljenja ugovora o nastavku opskrbe plinom iz Rusije.

Sastanak Kosor - Putin

Konačna potvrda ulaska Hrvatske u ovaj projekt trebala bi se dogoditi u prosincu ove ili u siječnju iduće godine kada će se premijerka Jadranka Kosor u Moskvi sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

U prilog činjenici da je Hrvatska vrlo blizu ulasku u ovaj projekt govori i izjava slovenskog direktora Uprave za energetiku koji je kazao kako se još ne zna hoće li slovenska trasa plinovoda Južni tok biti priključena preko Mađarske ili Hrvatske.

Srbija će godišnje zaraditi pola milijarde eura

Očito je i kako se ponešto zna i o mogućoj trasi samog plinovoda kroz Hrvatsku jer ruska strana već barata s određenim brojkama o vrijednosti ulaganja, no još je nejasno koliko bi sama Hrvatska trebala uložiti u izgradnju samog plinovoda.

Iako je sama trasa Južnog toka još podložna promjenama, za sada se sigurno zna kako će gazprom u dio koji prolazi kroz Srbiju uložiti 700 milijuna eura, a kada kroz cijevi krene plin Srbiji će u državni proračun godišnje sjesti pola milijarde eura. Naši drugi susjedi Slovenci, pak, planiraju kako će od tranzitnih taksa godišnje zaraditi između 50 i 60 milijuna eura.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika