20.11.2009. / 11:00

Autor: Nacionalova redakcija

Milanović: EU nije med i mlijeko; Kosor: Točno, čekaju nas brojni izazovi

Nakon dosadašnje aktivne suzdržanosti SDP će ipak glasovati za Arbitražni sporazum. Zoran Milanović pojasnio je da će oporbenjaci svoje ruke dići zato da Hrvatska nastavi svoj put prema EU te da se nastavi zaduživati jeftinije na svjetskom financijskom tržištu.

premijerka Jardanka Kosorpremijerka Jardanka KosorNakon jučerašnjeg burnog aktualnog prijepodneva u Saboru, na klupama zastupnika danas je Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Prva je za govornicu stala premijerka Jadranka Kosor koja je apelirala na zastupnike da dignu svoje ruke za zakon o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade. Nekoliko je puta ponovila da smo na kraju velikog i važnog posla. Uvjerena je da će povijest potvrditi da je ova Vlada bila u pravu kada se odlučila za potvrđivanje ovog sporazuma. Ponavlja i da se granični spor između Hrvatske i Slovenije rješava na temelju međunarodnog prava, pred međunarodnim sudskim tijelom. U tom kontekstu, premijerka je pojasnila da su argumenti u hrvatskim rukama, na temelju kojih je očito da se Hrvatska ne odriče svog teritorija.

Ono što je mučilo i tištilo Hrvatsku godinama, odlazi u povijest

"Ovo je jedno od najvažnijih pitanja, budući da se pregovori Hrvatske i Europske unije odvajaju od graničnog spora sa Slovenijom. Time smo riješili ključna pitanja koja su nas tištila i mučila sve ove godine", naglasila je Kosor. Zastupnicima je pojasnila da će u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom ključnu ulogu imati međunarodni stručnjaci, arbitri koji će biti izabrani transparentno, na temelju svoje stručnosti i nepristranosti. "Arbitri će donijeti najbolju odluku koja neće biti protivna hrvatskim interesima". Zaključno pozvala je sve zastupnike da podrže ovaj sporazum kako bismo mogli završiti svoje pregovore i konačno ući u EU. "Mi smo učinili najbolje što smo mogli, na kraju smo dugog i teškog puta i ako se sada ne odlučimo za prihvaćanje ovog sporazuma, nisam sigurna da će i jedna generacija političara u budućnosti moći učiniti nešto bolje za Hrvatsku", poručila je premijerka.

SDP odlučio dići ruke za Arbitražni sporazum

čelnik SDP-a Zoran Milanovićčelnik SDP-a Zoran MilanovićČelniku SDP-a Zoranu Milanoviću posebno je za uho zapela ta premijerkina izjava, poručivši u svom govoru da će nakon dosadašnje aktivne suzdržanosti SDP ipak glasovati za Arbitražni sporazum. Pojasnio je da će oporbenjaci svoje ruke dići zato da Hrvatska nastavi svoj put prema EU te da se nastavi zaduživati jeftinije na svjetskom financijskom tržištu. Ipak, ruke neće biti u zraku za mogući aplauz vladajućima, budući da se, pojašnjava Milanović, sporazum potpisao Hrvatskoj iza leđa.

Čeka nas puno izazova u EU, no za sada ni jedna članica nije izišla

"To je jedno necjelovito rješenje, koje nakon sedam godina emocionalnog zlostavljanja Hrvatske, dolazi na istu onu poziciju na kojoj su mnogi današnji zastupnici gradili svoje karijere", kaže Milanović. Iako je sa svojim kolegama odlučio sudjelovati u stvaranju povijesti, prihvaćanjem predloženog sporazuma između Hrvatske i Slovenije, poručuje da nas u EU ne čeka med i mlijeko.

Na to je reagirala premijerka Kosor. "Točno je da nas ne čeka med i mlijeko. Čeka nas puno izazova, no nema ni jedne članice Unije koja je u nju ušla, a da je iz te asocijacije htjela izići", kaže Kosor.

Kajin o Istri, slovenskoj reprezentaciji i kopačkama

IDS-ov Damir KajinIDS-ov Damir KajinPredsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin poručio je da za ovaj sporazum neće glasati, jer smatra da Hrvatska njime gubi dio svoj teritorija. "Hrvatska ovime dobiva kopno, a Slovenija more. Ja osobno živim u Istri, blizu granice zbog koje smo u dugogodišnjem sporu i kada bi glasao za arbitražu, kako bi se vratio doma", zapitao se Kajin. Čestitao je slovenskoj nogometnoj reprezentaciji, koja se, za razliku od Hrvatske i BiH, u završnici kvalifikacija plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo. Nije mogao ne spomenuti podatak da je slovenski premijer Borut Pahor, kako je i obećao, svojim reprezentativcima očistio kopačke nakon utakmice s Rusima. (Ana Smrečki)

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika