20.11.2009. / 14:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Apel menadžera: Pod hitno nam treba nova ekonomska politika

Hrvatska i njezino iseljeništvo puni su kreativnih ljudi, ali vlast ih ne želi, pa je razvoj Hrvatske prije svega političko pitanje i problem, ističe Davor Pavuna

Ivan MiloložaIvan MiloložaUdruženje menadžera i poduzetnika Hrvatske, sa današnjeg je savjetovanja poslalo apel Vladi da pod hitno promijeni ekonomsku politiku.

"Hrvatska treba hitno napustiti sadašnji način privređivanja koji se zasniva na ekonomskoj politici koja potiče uvoz i deindustrijalizaciju, a destimulira izvoz i proizvodnju", istaknuli su menadžeri CROMA.

Predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji ocjenjuje da aktualna ekonomska politika, koje se provodi proteklo desetljeće i pol, marginalizira proizvodnju, a izvoz "gotovo kažnjava".

Industrija je nepovratno uništena

Dok su uvoznici, davatelji usluga i financijski sektor ostvarivali enormne profite u europskim razmjerima, industrija je jedva preživljavala i dobrim dijelom je nepovratno uništena, smatra Ferdelji. Kao moguće smjerove oporavka naveo je energetiku, poljoprivredu i reciklažu otpada.

Vladimir Preveden iz konzultantske kuće Roland Berger upozorava da je Hrvatska pri dnu u skupini srednjoeuropskih zemalja po visini izravnih stranih ulaganja u proizvodnju, a pri vrhu po nezaposlenosti i neprimjerenosti poreznog sustava za razvoj poduzetništva.

"Sve smo manje konkurenti i situacija je dosta dramatična", kazao je Preveden, a kao rješenja preporuča restrukturiranje državnog sektora, smanjenje opterećenja gospodarstva i usmjeravanje poticaja i subvencija u izabrane industrijske grane kao što su energetika, reciklaža otpada, biotehnologija, informatika i održivi turizam.

Osnovati interventni fond

Predsjednik Vijeća članica Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Miloloža pak predlaže osnivanje interventnog fonda za pomoć poduzećima u teškoćama, kao što je to učinjeno u nekim europskim zemljama.

Upozorava da su u tekućoj godini svi ekonomski indikatori u padu, osim javne potrošnje te ocjenjuje da je država izvršila pritisak na banke i povukla gotovo sav raspoloživi novac za financiranje svojih potreba.

Fizičar Davor Pavuna u svom izuzetno kritički intoniranom izlaganju ocijenio je da je Hrvatska loše vođena zemlja, a usporedio ju je s inertnim tankerom punim rupa koji pluta prema, kako je rekao, "euro asimilacijama". Prema njegovom mišljenju, Hrvatska i njezino iseljeništvo puni su kreativnih ljudi, ali vlast ih ne želi, pa je, kako kaže, razvoj Hrvatske prije svega političko pitanje i problem.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika