20.11.2009. / 16:30

Autor: Hina

Ina počela proizvodnju plina s plinskog polja Annamaria

Plinsko polje Annamaria prostire se unutar epikontinentalnog pojasa Hrvatske i Italije, a dijeli ga međudržavna linija razgraničenja

Ina je započela proizvodnju na plinskom polju AnnamariaIna je započela proizvodnju na plinskom polju AnnamariaIna je puštanjem u probni rad šest bušotina i jedne plinske platforme koja se nalazi u hrvatskom dijelu plinskog polja Annamaria, započela probnu i testnu proizvodnju plina s tog polja u sjevernom Jadranu, objavila je Ina putem Zagrebačke burze.

Plinsko polje Annamaria prostire se unutar epikontinentalnog pojasa Hrvatske i Italije, a dijeli ga međudržavna linija razgraničenja. Riječ je o zajedničkom projektu Ine i talijanskog Eni-a.

Početak probne proizvodnje s oko 400 tisuća prostornih metara plina na dan koliko pripada Ini, uz ostala plinska polja s Jadrana znatno će pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta plina u Hrvatskoj, kaže se u Ininoj obavijesti.

Veliki poslovni uspjeh Ine i Enija

Dodaje se da puštanje u rad zajedničkog hrvatsko-talijanskog plinskog polja Annamaria predstavlja veliki poslovni uspjeh Ine i Eni-a za što je bilo neophodno postići i dogovor na razini dviju država o podjeli proizvodnje i rezervi plina.

INA i ENI zajednički su pristupili planiranju zajedničke razrade i izgradnje potrebnih rudarskih i pomorskih objekata, što je regulirano ugovorom o integriranoj razradi i proizvodnji plina s plinskog polja Annamaria koji su odobrila i nadležna ministarstva obiju država.

Suradnja Ine i Eni-a započela je 1996. godine osnivanjem zajedničke operativne kompanije INAgip, koja provodi sve potrebne aktivnosti na istraživanju i proizvodnji plina iz ugovornih područja sjevernog Jadrana, kaže se u obavijesti.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika