20.11.2009. / 16:38

Autor: Martina Čizmić

Slovenci će izgraditi drugi blok NEK-a do 2025. godine

Drugi blok trebao bi imati snagu između 1000 i 1600 MW, a rok trajanja biti će 60 godina sa mogućnošću produžetka za još 20 godina

Nuklearna elektrana Krško dobiti će još jedan blokNuklearna elektrana Krško dobiti će još jedan blokSlovenija nastavlja sa svojim nastojanjima da osigura redovnu opskrbu električnom energijom svojih građana. Kako je danas istaknuo ministar za gospodarstvo Matej Lahovnik, drugi blok nuklearne elektrane Krško trebao bi biti izgrađen između 2020. i 2025. godine.

Dodao je kako se nada da će još ove godine biti riješeno pitanje odlagališta niskoradioaktivnog materijala, odnosno otpada iz NEK-a.

Vrijednost drugog bloka do 5 milijardi eura

Prema nekim procjenama izgradnja drugog bloka NEK-a Sloveniju će stajati između 3,5 i 5 milijardi eura, a Slovenija je već nekoliko puta istaknula kako će u izgradnju krenuti i sama ako ne uspije pronaći partnera.

Drugi blok trebao bi imati snagu između 1000 i 1600 MW, a rok trajanja biti će 60 godina sa mogućnošću produžetka za još 20 godina.

Kako je istaknula Gen Energija, tvrtka koja je obavila sve studije isplativosti izgradnje, prednost drugog bloka je u činjenici da će istrošeno gorivo reciklirati i na taj ga način ponovno iskoristiti. Također, predviđa se da će gradnja NEK 2 započetni najranije 2015. godine.

Podsjetimo, Slovenija je odbila ići u izgradnju drugog bloka u suradnji sa Hrvatskom, već je tražila drugog partnera, a među potencijalnim partnerima javile su se neke energetske kompanije iz Austrije, Italije i Mađarske.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika