21.11.2009. / 09:06

Autor: Hina

Problemi za Obamu: Potpora američkom predsjedniku pala ispod 50 posto

Prema Gallupu, Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 49 posto Amerikanaca. Istraživanje Sveučilišta Quinnipiac u srijedu je dalo gotovo isti rezultat, s 48-posto potpore Obami

Barack ObamaBarack ObamaPotpora američke javnosti za predsjednika Baracka Obamu pala je ispod 50 posto, pokazalo je već drugo veliko ispitivanje javnog mnijenja što je naznaka da mu slabost gospodarstva i duga rasprava o reformi zdravstva nanose štetu, objavio je u petak Gallupov institut.

Prema Gallupu, Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 49 posto Amerikanaca. Istraživanje Sveučilišta Quinnipiac u srijedu je dalo gotovo isti rezultat, s 48-posto potpore Obami.

To je prvi puta da je Obama u široko priznatim ispitivanjima Gallupa i Quinnipiaca izgubio većinsku potporu.

Već mjesecima mu se u tim i drugim većim anketama potpora kreće oko 53-54 posto, zavisno od ispitivanja, dok mu je u siječnju nakon inauguracije dostizala gotovo 70 posto.

Gallup ocjenjuje kako je Obamin pad u dnevnom ispitivanju popularnosti vjerojatno rezultat ogorčene rasprava oko reforme zdravstva kao i slabog stanja američkog gospodarstva, s milijunima nezaposlenih.

"Amerikanci su također zabrinuti zbog oslanjanja Obamine administracije na veliku državnu potrošnju za rješavanje nacionalnih problema i rasta saveznog proračunskog deficita", navodi Gallup u analizi ispitivanja provedenog od utorka do četvrtka na nacionalnom uzorku od 1533 osobe, uz marginu greške od plus, minus 4 posto.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika