21.11.2009. / 14:05

Autor: Deutsche Welle

14 godina Daytonskog sporazuma: Ništa novog u zemlji Bosni

Hrvatski politički predstavnici u BiH Daytonski mirovni sporazum od samog početka smatraju nepravednim jer je taj narod, kako kažu, ostavio bez prava koja imaju druga dva naroda

Daytonski sporazum potpisan je prije 14 godina Daytonski sporazum potpisan je prije 14 godina Na današnji dan 1995. godine u američkoj vojnoj bazi Wright Patterson kod Daytona potpisan je Daytonski mirovni sporazum. Tim dokumentom je i službeno okončan krvavi rat u Bosni i Hercegovini.

Daytonski sporazum donio je mir nakon gotovo četiri godine rata u zemlji. Potpisali su ga tadašnji politički čelnici Srbije, Hrvatske i BiH: Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Taj događaj je bio vijest dana u cijelom svijetu. Tvorcem Daytonskog sporazuma smatra se američki diplomat Richard Holbrooke, koji je kasnije rekao da je najveća greška tog dokumenta to što je njime priznata Republika Srpska.

Za i protiv

14 godina nakon potpisivanja, ovaj dokument i dalje zamjenjuje Ustav Bosne i Hercegovine. Njegova dostignuća se vrlo različito tumače. Sociolog Ivan Šijaković je za Deutsche Welle rekao da oko ovog pitanja nema jedinstvenog stajališta u zemlji pa za predstavnike RS "Dayton" predstavlja jamstvo za opstanak tog entiteta, dok ga Bošnjaci smatraju prevaziđenim budući da su njegove nedorečenosti omogućile opstrukciju svega što bi jačalo državu.

Šijaković dodaje kako je već i činjenica da se u RS-u potpisivanje Daytonskog sporazuma smatra glavnim praznikom, a u Federaciji se tome ne pridaje značaj, "isto pokazatelj razlika između dva načina shvaćanja i razumijevanja odnosa prema BiH".

Građani se sjećaju

Hrvatski politički predstavnici u BiH Daytonski mirovni sporazum pak od samog početka smatraju nepravednim jer je taj narod, kako kažu, ostavio bez prava koja imaju druga dva naroda.

Mnogi građani BiH potpisivanje u Daytonu i sam sporazum gledaju u drugačijem svjetlu. "Ja nisam ni očekivao ništa, život je farsa, ovo je sve farsa" , "Sjećam se da je tada bila opća euforija u kući, da je moj tata gledao sve moguće dnevnike i slušao radio" , "...ako mislite na pomirenje i ostalo, treba proći vremena" - kažu građani.

Niti jedan od potpisnika više nije živ

BiH je svih ovih godina bila bez službene verzije ovog sporazuma, čija kopija je tek nedavno dostavljena institucijama BiH, i to posredstvom francuskog veleposlanstva. Francuska je institucijama BiH dostavila kopiju originalnog Daytonskog sporazuma koji je nakon parafiranja u Parizu pohranjen u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Nijedan od tri potpisnika Daytonskog sporazuma više nije živ, a današnji politički vođe vode bitke oko neriješenih pitanja, koja im je Dayton ostavio u naslijeđe. Kao i njegove odredbe, i sam karakter ovog događaja se potpuno različito tumači u dva entiteta. Dok je u Federaciji to samo još jedan datum kao i svaki drugi, u Republici Srpskoj se on obilježava kao praznik, odnosno neradni dan.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 22.11.09. 18:51

Prvo poluvrijeme je proslo, sad je stanka, a u drugom poluvremenu koje samo što nije, će se riješiti srpska okupacija polovice države BiH!
I to ovaj put u bitno izmjenjenim okolnostima, nema vise "jna", vojska "rs" je jadna, Armija BiH i HVO(bar onaj B.Posavine koji se ne liže sa Srbima kao što to čini hercegovački!) su danas 10 puta jači nego '92-e!
Srbiju interesira samo EU i zaboli ih za bos. Srbima, kao i za hrvatskim, a u HR vladi sad nisu u prevlasti hercegovci kao za vrijeme Tudjmana.
Zato mislim da će to u BiH biti repriza Oluje, samo što će ovaj put umjesto iz Knina start utrke traktora i prikolica biti iz B.Luke!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika