21.11.2009. / 19:41

Autor: Nacionalova redakcija

Prosvjed radnika: Pevec im umjesto plaća ponudio - gablec

Radnicima dolaze ovrhe zbog neplaćenih kredita, isključuje im se struja zbog neplaćenih računa. Neki se snalaze pa traže dodatne poslove izvan radnog vremena jer živjeti se mora

Zdravko PevecZdravko PevecRadnici prodajnih centara Pevec od 12 do 16 sati mirno su prosvjedovali jer nisu dobili plaću za rujan i listopad. Već treći mjesec dolaze na posao, a ne znaju kad će dobiti novac, javlja HRT.

Tko je kriv za propast Peveca? To su se danas pitali svi radnici te tvrtke diljem Hrvatske. Vlasnici Višnja i Zdravko Pevec umjesto novca ponudili su im - besplatan gablec.

U centrima 2000 zaposlenih

Propast Peveca najviše je pogodila upravo radnike, no za njihove probleme Uprava nema rješenja. U Pevecovim centrima trenutačno je zaposleno oko 2000 ljudi. Računi su blokirani, a dugovi dobavljačima miljunski. Ukupan dug tvrtke zaposlenicima, procjenjuju sindikati, popeo se na oko 6 milijuna kuna.

Radnicima dolaze ovrhe zbog neplaćenih kredita, isključuje im se struja zbog neplaćenih računa. Neki se snalaze pa traže dodatne poslove izvan radnog vremena jer živjeti se mora.

Novi prosvjedi u ponedjeljak

Nove prosvjede radnici najavljuju već u ponedjeljak. Jedno je sigurno, dok ne ostvare svoja prava, povlačenja nema. U koprivničkom robnom centru 80-ak ljudi nije dobilo plaće. Radnici upozoravaju da su i oni oštećeni propašću tvrtke Pevec, ali da nitko ne govori o njihovim potraživanjima.

U Zadru je 40 radnika zabrinutih za svoju egzistenciju ustalo na noge. Njihovi zahtjevi su jasni. Isplatu plaća za listopad očekuju do kraja studenog. U Zagrebu ogorčenje ne janjava. Radnici poručuju: "Želimo pošteno raditi, ali od nečega moramo i živjeti".

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 21.11.09. 20:40

Dobro da im nisu ponudili da im Visnja nesto
zapjeva umjesto place!!!!


registracija
15/11/06

rimaz, 22.11.09. 09:24

Tko je kriv za propast Peveca?
Recesija sigurno nije. Ništa više je nisu trebali osjetiti nego ostali slični lanci trgovina. Istina je da stil rada u Pevecu je pogodovao malverzacijama, krađama, kupovini na crno i slično. Tamo su svi krali. Kupci, zaposlenici, poslovni partneri. Doslovno se nije znalo koliko i čega imaju i što su prodali. A imaju informatički sustav. Gazda se ponašao kao da je ostvario "američki san" u Hrvatskoj. I ...? To je stvorilo opći javašluk. Taj nerad i neodgovornost vlasnika i radnika je doveo do ovoga što se dešava Pevecu. Dug veći od imovine. Žao mi je, ali sindikat radnicima treba objasniti da su ipak zadnji u stečajnom postupku. Prvo se namiruju najjači. Stečaj je jedino moguće rješenje za tu firmu. Država ima toliko briga da joj je Pevec na nekom od zadnjih mjesta. Ne znam zašto privremeno ne zatvore. Ovako si nabijaju troškove. U hladnim dućanima jadno izgledaju sa praznim policama. Vjerojatno će im isključiti i energiju. Neki kupci, očekujuće totalnu rasprodaju zbog kraha firme, i dalje obilaze dućane. Ima ih koji iz navike prošetaju i nešto ipak kupe. Sve je to jadno i bijedno. Ja osobno nemam veze sa tom firmom, ali imam nekoliko prijatelja koji su radili u toj firmi. Baotić bi trebao popričati sa radnicima i shvatiti suštinu problema. Ovako, agonija se produžava i sve još više tone. A konkurencija, radi li radi ...


registracija
8/4/08

starakajla, 22.11.09. 12:40

kriv je onaj koji je bio niko i ništa a umislio si je da može biti neko i nešto


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika