21.11.2009. / 20:00

Autor: Ana Smrečki

Popijač: Nemam čarobni štapić za spas hrvatskog gospodarstva

"Ključna mjera usmjerena je prema zaustavljanju pada potrošnje, koja generira nezaposlenost i u industriji i u trgovini. Treba stvoriti preduvjete novog zapošljavanja u hrvatskom gospodarstvu, a za to je potrebno potaknuti novi investicijski ciklus u industriji i u svim onim mogućim gospodarskim sektorima gdje mnogi novi investitori čekaj da uđu sa svojim kapitalom", kaže Popijač

Ministar gospodarstva Đuro PopijačMinistar gospodarstva Đuro PopijačIza novopečenog ministra Đure Popijača težak je tjedan. Nakon što je u četvrtak u Saboru imenovan na tu dužnost, danas je odradio prvu sjednicu Vlade, a navečer je gostovao u središnjem Dnevniku HRT-a. Pod uredničkom palicom Siniše Kovačića progovorio je o svojim novim zadacima. Na pitanje ima li čarobni štapić za spas hrvatskog gospodarstva odgovara da ga sigurno nema, te da je pred njim težak posao s obzirom na situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Osim najava analitičara da se u idućoj godini očekuje gospodarski rast od 0,5%, Popijač je pozitivnim ocijenio otvaranje pregovora s Europskom Unijom, koji će pozitivno utjecati na gospodarske tokove, a posebno je podcrtao odlučnost hrvatske Vlade, odnosno nastavak bolnih rezova koji nas očekuju u idućoj godini.

Prioritet u gospodrastvu: Očuvanje radnih mjesta

Ipak, ponovio je da je prioritetni zadatak u gospodarstvu očuvanje radnih mjesta, pojasnivši da se pritom ne smije potencirati pad potrošnje. «Ključna mjera usmjerena je prema zaustavljanju pada potrošnje, koja generira nezaposlenost i u industriji i u trgovini. Treba stvoriti preduvjete novog zapošljavanja u hrvatskom gospodarstvu, a za to je potrebno potaknuti novi investicijski ciklus u industriji i u svim onim mogućim gospodarskim sektorima gdje mnogi novi investitori čekaj da uđu sa svojim kapitalom».

Problemi hrvatskih škverova moraju biti brzo riješeni

Po pitanju sudbine hrvatskih brodogradilišta, ministar gospodarstva poručuje da ti problemi moraju biti riješeni vrlo brzo, što je istaknuo kao jedan od prioriteta njegovog resora. O modelima privatizacije, kako je poručio, ipak je malo prerano govoriti.

Treba pomoći i hrvatskim tvrtakama u poteškoćama

Nekadašnji čelnik Hrvatske udruge poslodavaca zajedno sa svojim kolegama donedavno je tražio porezno rasterećenje u kontekstu pokretanja hrvatskog gospodarstva. Popijač danas kao ministar poručuje da će se u tom kontekstu vrlo brzo predložiti neka rješenja. No, priznaje postoje i neki gorući problemi. «Zajedničkim modelima treba pomoći hrvatskim tvrtkama u poteškoćama. U to moraju biti uključene i gospodarski sektori i financijske institucije. Ipak, ključno je pokrenuti novi gospodarski ciklus», kaže Popijač. Na pitanje urednika HRT-ovog Dnevnika kako komentira reakcije sindikata koji su njegov ulazak u Banske dvore definirali kao pobjedu kapitala, Popijač poručuje: «Vrlo brzo ćemo ih razuvjeriti otvaranjem novih i kvalitetnijim vidova socijalnog dijaloga, ali i novim kadrovskim rješenjima».

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 21.11.09. 21:53

Duro imaju ovi stalni kriticari,jer si nisu oni malo napunili dzepice,....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika