22.11.2009. / 09:03

Autor: Boris Beck

Kako bi političari živjeli kao obični ljudi: Zemlja pokvarenih, ekstremno sebičnih i klinički ludih

HDZ-ovac, koji je rasturio kafić uz ustaške pjesme, sada je u upravnom odboru knjižnice jer mu treba 1000 kuna mjesečno, HSLS-ovac za 30.000 kuna radi u Poštanskoj banci cigla dva sata dnevno, nogometaši samo glume da igraju nogomet da si kladionička mafija nešto sitno zaradi...

U zadnje sam vrijeme pročitao više komentara koji kažu da imamo vlast kakvu i zaslužujemo jer smo svi mi muljatori u malom kakvi su političari u velikom. Ispitao sam savjest i ustanovio da sam doista svojim postupcima prekršio prometne propise koji čuvaju živote građana, oštetio državni proračun i korumpirao sudstvo.

Na tehničkom pregledu su mi se smilovali kad su vidjeli moj izubijani auto i pustili me iako mi je otpala jedna ukrasna letvica; rođenje jednog djeteta sam prijavio par dana kasnije, a kako se u međuvremenu promijenio zakon, idućih par mjeseci dobivali smo za nj 50 kuna veću milostinju; slomio sam srce sutkinji kad je doznala da sam otac četvero djece i odlikovani branitelj i oprostila mi je kaznu za švercanje u tramvaju (200 kn), platio sam samo sudske troškove (100 kn).

General Montgomery na zimovanju s Hitlerom

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević po danu se bori protiv vlade, a navečer spava u vladinom stanu usred Zagreba za koji plaća neku siću - u usporedbi s mojim grijesima to mi se čini kao da general Montgomery dođe na Božić 1943. Churchillu i kaže da se ide skijati dva tjedna u Garmisch-Partenkirchen jer mu je tamo Hitler platio apartman.

Ili saborski zastupnik Boris Kunst koji se prijavio da je socijalni slučaj i na račun toga dobio stanić na Medveščaku: zamišljam Titovo lice kad bi mu Murtić rekao u ožujku 1945. da će skoknuti u Zagreb jer mu je Pavelić sredio izložbu u Umjetničkom paviljonu.

Vođa Nacije

HDZ-ovac, koji je rasturio kafić uz ustaške pjesme, sada je u upravnom odboru knjižnice jer mu treba 1000 kuna mjesečno, HSLS-ovac za 30.000 kuna radi u Poštanskoj banci cigla dva sata dnevno, nogometaši samo glume da igraju nogomet da si kladionička mafija nešto sitno zaradi...

Svi mi sitno muljamo, ali ovo je sržna pokvarenost, ekstremna sebičnost i kliničko ludilo. Da mi doma organiziramo svoj obiteljski život onako kako političari organiziraju našu državu, da sam ja Vođa Nacije, moja supruga ministrica, sin sindikalist, kći br. 1 državna tajnica za javne nabave, kći br. 2 saborska zastupnica, a kći br. 3 čelnica neke stranke, naša bi svakodnevica ovako izgledala: ja bih pokupio kućni budžet, namijenjen za plaćanje režija i stambenog kredita, i s nekim ratnim zločincem, koji se voli oblačiti u žensko rublje, otišao dva dana na Bled; moja supruga za to bi vrijeme hranila svojeg ljubavnika, suca ustavnog suda, hranom iz našeg frižidera i pojila pićem iz mojeg bara; sin bi se u školi prijavio kao dijete poginulog branitelja i dobio besplatno udžbenike i ručak; kći br. 1 ukrala bi zlatninu iz kuće i kupila si iPod; kći br. 2 istukla bi dečka u parku, otela mu tenkić i zamijenila s drugim klincem za lizalicu; kći br. 3 prepisala bi u školi test, a kad bi je ulovili, zavikala bi "Za dom spremni!" i zaprijetila bokserom. Nitko nam ništa ne bi mogao. Bili bismo carevi.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
16/11/09

vbkluht, 22.11.09. 10:53

Dobar tekst, zabavan, a zapravo žalostan


registracija
31/7/09

PalacGoree, 22.11.09. 12:19

Bravo, bravo, bravo....
Odličan tekst, i prava usporedba, svaka čast!


registracija
27/7/09

columbo, 22.11.09. 22:18

Sjajno, Borise. Interesantan clanak. Beckovski. Kazete, nitko vam nista ne bi mogao, bili bi ste carevi...
Hm, ja sam vec dugo car, znaci bez kondicionala...
Uzivam u carstvu svojih zabluda o necem boljem i ljudski plemenitijem, a sve vise shvacam kako me drzava izdala, napustila i bezvoljno predala...Moje je carstvo, dakle nebesko, jer za sto se god uhvatim krhko je i nestvarno...Ocito moji ideali traze moju glavu. Bili ste borac (a i da niste) vjerujem da me mozete razumjeti!?


registracija
25/10/09

sunce55, 22.11.09. 23:03

Strašno je što se to nama događa u Hrvatskoj.
Sve ste karikirali, ali u stvari je tako. Hrvatska samo
klizi u ponor, na vlast dolaze sve lošiji (nemoralni) ljudi.
Kad čitate sve ove afere, zapitate se kome vjerovati,
kojeg predsjedika uopće izabrati, da li uopće ići
na glasovanje? Očito caruje nemoral, lopovluk, kriminal.
Da li nas više išta može iznenaditi?


registracija
27/10/09

buongiorno, 24.11.09. 11:10

Nema savršenih političara, ali postoje oni barem manje loši : ali ne! Hrvati biraju nalošije i najnemoralnije, čak najviše vole one koji su se lošim djelima godinama dokazivali ( Bandić, recimo ). Stoga nema više tog " malog čovjeka " nad kojim se uvijek plače, jer baš on svojim glasom na izborima, produžava svoju zlu kob- takva je destrukcija u Hrvata ! Jer ti su kandidati baš ona željena, a nedostižna projekcija " malog čovjeka" : bogat, neuk, a široke ruke prema rodijacima i " svojima ". Cijeni se moć, novac i bahatost, a ne znanje, kultura i skromnost. Naša Crkva bi o tome trebala brinuti, umjesto da svojim ponašanjem, a i izbornim napucima, kuraži baš to pogrešno vrednovanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika