22.11.2009. / 10:04

Autor: Nacionalova redakcija

Banka pod imunitetom: Europsku banku policija i USKOK ne smiju ispitivati

Davor Inđić, direktor jednog od sektora EBRD-a, odazvao se pozivu USKOK-a na razgovor zbog sklapanja štetnog ugovora za kupnju autobusa, ali se odmah pozvao na imunitet te je stoga pušten. Iz USKOK-a ističu kako je netko u Vladi morao potpisati s djelatnicima EBRD-a sporazum o imunitetu

Predsjednik europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow s premijerkom jadrankom KosorPredsjednik europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow s premijerkom jadrankom KosorHrvatska vlada je 1993. s Europskom bankom za obnovu i razvoj potpisala sporazum koji djelatnicima te utjecajne banke jamči diplomatski imunitet. To znači da ih policija ili USKOK ne smiju niti ispitivati u vezi sa sumnjama na neke kriminalne radnje niti kazneno goniti. Sudeći prema događaju koji se zbio u USKOK-u, čini se da se to odnosi i - na hrvatske državljane koji rade u EBRD-u. Takav presedan u dogovoru Vlade i jedne banke otkriven je nakon što je izbila afera zbog plana kupnje 46 autobusa vrijednih 100 milijuna kuna koju je s EBRD-om dogovorio Tonino Picula, bivši gradonačelnik Velike Gorice, piše Jutarnji list.

Piculu USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja i sklapanje štetnog ugovora sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Štetan ugovor s Velikom Goricom

U ugovoru stoji kako EBRD u slučaju financijskih problema Velike Gorice može plijeniti gradsku imovinu. Uračunavajući i vrtiće, škole i ceste. Točnije, Velika Gorica je dužna u slučaju sudskog spora s EBRD-om podmiriti sve sudske troškove obije strane, neovisno o ishodu spora.

Picula je k tome pristao i na to da Banka odluči koji će odvjetnik zastupati Grad. Ujedno se odrekao mogućnosti prigovora na bilo koju pravnu radnju te se obveza da će promijeniti bilo koji gradski akt ako to bude potrebno.

Ugovor je potpisan bez suglasnosti Gradskog vijeća k tome i zloupotrijebio svoj položaj. Picula događaj ne demantira. Samo upozorava, piše Jutarnji list, da je za ugovor znalo Ministarstvo financija.

Spor MVP-a i ministarstva pravosuđa

U pozadini slučaja, međutim, došlo je do spora između Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa zbog imuniteta zaposlenika EBRD-a koje je USKOK također namjeravao ispitati.

Davor Inđić, direktor jednog od sektora EBRD-a, odazvao se pozivu USKOK-a na razgovor zbog sklapanja štetnog ugovora za kupnju autobusa, ali se odmah pozvao na imunitet te je stoga pušten. Iz USKOK-a ističu kako je netko u Vladi morao potpisati s djelatnicima EBRD-a sporazum o imunitetu, jer središnjica te banke u Londonu ne bi bez temelja dala takav naputak svojim zaposlenicima.

"U svemu je ostalo nejasno vrijedi li imunitet samo za strane zaposlenike EBRD-a ili i za hrvatske državljane", poručuju iz MVP-a, dok iz Ministarstva pravosuđa tvrde kako sve to nije pod ingerencijom DORH-a.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika