22.11.2009. / 23:07

Autor: Ana Smrečki

Sever: Obnova zgrade Ustavnog suda zahvala Vlade za legaliziranje harača

Ukupni trošak adaptacije zgrade Ustavnog suda iznosi 40 milijuna kuna. «Svakome prema zaslugama», riječi su predsjednika NHS-a Krešimira Severa.

krešimir Sever, predsjednik NHSkrešimir Sever, predsjednik NHSNakon što je Vlada u saborsku proceduru poslala prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, osim oporbe na noge su se digli i sindikati. Ovoga puta na tapeti je zgrada Ustavnog suda, za čiju će obnovu Vlada iz državne blagajne morati posegnuti za 28,5 milijuna kuna. Kako piše Slobodna Dalmacija, ukupni trošak te adaptacije pak iznosi 40 milijuna kuna. «Svakome prema zaslugama», riječi su predsjednika NHS-a Krešimira Severa. On smatra da se radi o svojevrsnoj zahvali sucima Ustavnog suda za, kako kaže «legaliziranje harača».

Analitičari pesimistični glede državnog proračuna za 2010. godinu

Što se pak tiče državnog proračuna ni analitičari nisu pretjerano optimistični. Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić smatra da se rebalans proračuna može očekivati u prvoj polovini godine. «Iako Vlada očekuje nominalni rast prihoda proračuna za samo 1,5 posto u 2010. u odnosu na ovu godinu, mislim i da to neće biti ostvarivo. Pri tome Vlada očekuje i gospodarski rast od 0,5 posto, što će uz pad osobne potrošnje i investicija, državnih i privatnih, biti teško postići», poručuje Šantić za Slobodnu Dalmaciju. Uz rebalans budžeta očekuje provođenje nekih strukturnih reformi i rezanje troškova na način koji su provele sve tranzicijske zemlje koje su se našle u sličnoj situaciji.

Da nas čekaju teška vremena, mišljenja je i Željko Lovrinčević, član gospodarskog Savjeta premijerke Jadranke Kosor. Smatra da bi u 2010. na naplatu moglo doći oko tri milijarde kuna, što bi znatno povećalo rashode, kao i deficit proračuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 23.11.09. 08:54

kolika je tvoja placa,,,,


registracija
27/7/09

verina, 23.11.09. 10:51

@tovar62
A zašto to pitaš? On plaću ne dobiva iz proračuna, nego iz sindikalne članarine koja je, usput rečeno, dobrovoljna! A činjenica jest da su se suci Ustavnog suda prodali za 40 milijuna kuna. Nije ni malo, država je mogla i jeftinije proći, ali - ima se...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika