23.11.2009. / 12:01

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Delo: Novac iz afere Patria išao direktno na račun Janšine stranke

Finski kriminalist Kaj Erik Bjoerquist koji u Finskoj vodi istragu o aferi Patria rekao je novinaru vodećeg slovenskog lista da je novac isplaćen stranci te da za to imaju dokaze, ali nije otkrio iznos. Požalio se i na to da od slovenskih kolega s kojima provodi istragu "ne dobiva ništa"

Janez JanšaJanez JanšaAfera oko provizija koje je finska tvrtka Patria za osiguranje posla isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku ne stišava se. Dnevnik Delo u ponedjeljak je objavio kako te provizije nisu išle bivšem premijeru Janezu Janši nego su uplaćene izravno na račun njegove stranke za financiranje lanjske predizborne kampanje.

List se u objavljenim prilozima poziva na rezultate istrage u Finskoj, ali i na izvore u samoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Opsežna međunarodna istraga

Finski kriminalist Kaj Erik Bjoerquist koji u Finskoj vodi istragu o aferi Patria rekao je novinaru vodećeg slovenskog lista da je novac isplaćen stranci te da za to imaju dokaze, ali nije otkrio iznos. Požalio se i na to da od slovenskih kolega s kojima provodi istragu "ne dobiva ništa". Po njegovim je riječima riječ o opsežnoj međunarodnoj istrazi koja će biti dovršena tek u proljeće iduće godine kad "sastave sve dijelove" toka novca, ali je isplata novca Janšinoj stranci jedna od glavnih linija istrage.

List navodi da ima i pismene potvrde dviju osoba iz nekadašnjeg vodstva stranke o tome da je SDS lani pred izbore "odjednom dobio" veliku količinu novca.

Janša zanijekao navode

"Koliko mi je poznato stranka iz Finske nikad nije dobila nikakva sredstva", odgovorio je bivši premijer na pitanje je li stranka dobivala sredstva iz inozemstva, što je zakonom zabranjeno. Janša tvrdi da to dokazuju i veliki nepodmireni računi s kojima je stranka izišla iz lanjske kampanje za parlamentarne izbore na kojima je tijesnom većinom izgubila izbore, osvojivši samo jedan zastupnički mandat manje od Socijalnih demokrata (SD) sadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Predsjednik državne revizije koja kontrolira financijsko poslovanje stranaka Igor Šoltes rekao je međutim da nije nužno da stranke u financijskom iskazu prikazuju sva primljena sredstva.

Delo kao mogući način na koji su potrošena sredstva koja je navodno isplatila Patria stranci bivšega premijera navodi tvrtke bliske stranci koje su nekoliko mjeseci uoči izbora pokrenule nekoliko besplatnih tjednih izdanja koja su dostavljale na kućne adrese nekoliko stotina tisuća birača. Ta su izdanja nakon izbora prestala izlaziti, a poslovanje su završila s gubitkom.

Pod sumnjom i Janšin brat

Bivši se premijer, tvrdi list, uoči lanjskih izbora tajno sastajao s njihovim urednicima kako bi se dogovarao o sadržaju svakog broja, a na sastancima je bila i nekadašnja glavna urednica slovenske nacionalne novinske agencije, inače prije toga glasnogovornica Janšine stranke.

Pod sumnjom je navodno i Rajko Janša, brat bivšega premijera, koji je u veljači 2007. godine u Luksemburgu za 1,15 milijuna eura prodao svoju tvrtku, registriranu za prodaju prigodnih poslovnih poklona. Tim slučajem bavi se i slovenska policija, navodi Delo.

Janša će na nove optužbe koje su se pojavile u vodećem slovenskom dnevnom listu po svoj prilici odgovoriti potkraj tjedna, nakon povratka iz inozemstva, gdje se nalazi na bračnom putovanju sa svojom drugom suprugom Urškom.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika